Rebarborový koláč s chia semínky a tvarohem
Máte rádi rebarboru? My také! Vyzkoušejte tento mírně netradiční koláč s chia semínky.
Čas přípravy30 minut
12 porce

Ingredience
Korpus:
- 125 g Hery máslová příchuť
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
Náplň:
- 4 stonky rebarbory
- 3 lžíce třtinového cukru
- voda podle potřeby
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 lžíce chia semínek
- med podle chuti
Postup přípravy:
- Všechny suroviny na těsto včetně vychlazené Hery z lednice smíchejte a vypracujte nelepivé tuhé těsto. Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechejte minimálně hodinu, ale klidně i přes noc, v lednici.
- Studené těsto rozválejte na kruh a dejte do koláčové formy o průměru zhruba 25 cm, kterou jste předem vymazali Herou. Ideální je, když ještě na dno dáte kolečko vystřižené z pečícího papíru. Koláč se vám bude lépe krájet. Těsto musí pokrýt nejen dno, ale i okraje formy. Dno propíchejte vidličkou a položte do formy na těsto kus pečícího papíru zasypaný fazolemi. Ty pomůžou udržet těsto rovné.
- Dejte upéct do trouby vyhřáté na 180 °C na 30 minut. Sejměte pečící papír s fazolemi a ještě 10 minut dopečte odkryté těsto. Mezitím, co se těsto peče, připravte si náplň do koláče.
- Rebarboru důkladně oloupejte a nakrájejte na krátké špalíčky. Dejte je do hrnce, zasypejte třtinovým cukrem a přidejte asi 50 ml vody. Uvařte doměkka. Všechna voda by se měla vyvařit, zůstane měkká rebarbora s karamelovým sirupem. Nechejte ji vychladnout.
- Tvaroh ušlehejte s medem. Množství podle chuti, někdo má raději kyselejší, jiný zase sladší. Přidejte chia semínka a zamíchejte.
- Korpus na koláč nechejte vychladnout. Potřete ho tvarohovým krémem a nahoru navrstvěte rebarboru. Nechejte v lednici, nejlépe 24 hodin, aby chia semínka nabyla na objemu.
