use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Rebarborový koláč s chia semínky a tvarohem

Máte rádi rebarboru? My také! Vyzkoušejte tento mírně netradiční koláč s chia semínky.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 12 porce
recipe image Rebarborový koláč s chia semínky a tvarohem

Ingredience

Korpus:
  • 125 g Hery máslová příchuť
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
Náplň:
  • 4 stonky rebarbory
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • voda podle potřeby
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce chia semínek
  • med podle chuti

      Postup přípravy:
      1. Všechny suroviny na těsto včetně vychlazené Hery z lednice smíchejte a vypracujte nelepivé tuhé těsto. Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechejte minimálně hodinu, ale klidně i přes noc, v lednici.
      2. Studené těsto rozválejte na kruh a dejte do koláčové formy o průměru zhruba 25 cm, kterou jste předem vymazali Herou. Ideální je, když ještě na dno dáte kolečko vystřižené z pečícího papíru. Koláč se vám bude lépe krájet. Těsto musí pokrýt nejen dno, ale i okraje formy. Dno propíchejte vidličkou a položte do formy na těsto kus pečícího papíru zasypaný fazolemi. Ty pomůžou udržet těsto rovné.
      3. Dejte upéct do trouby vyhřáté na 180 °C na 30 minut. Sejměte pečící papír s fazolemi a ještě 10 minut dopečte odkryté těsto. Mezitím, co se těsto peče, připravte si náplň do koláče.
      4. Rebarboru důkladně oloupejte a nakrájejte na krátké špalíčky. Dejte je do hrnce, zasypejte třtinovým cukrem a přidejte asi 50 ml vody. Uvařte doměkka. Všechna voda by se měla vyvařit, zůstane měkká rebarbora s karamelovým sirupem. Nechejte ji vychladnout.
      5. Tvaroh ušlehejte s medem. Množství podle chuti, někdo má raději kyselejší, jiný zase sladší. Přidejte chia semínka a zamíchejte.
      6. Korpus na koláč nechejte vychladnout. Potřete ho tvarohovým krémem a nahoru navrstvěte rebarboru. Nechejte v lednici, nejlépe 24 hodin, aby chia semínka nabyla na objemu.