Quiche se zeleninou
Ne zeleninový, ale vyloženě zelený quiche. Je v něm totiž pórek, brokolice, špenát a petržel.
Čas přípravy25 minut
8 porce

Ingredience
Těsto:
- 180 g hladké mouky
- 150 g Hery
- 1 kávová lžička soli
- 2 polévkové lžíce ledové vody
- hladká mouka na podsypání těsta
- Hera na vymazání formy
Náplň:
- 15 cm pórku
- 15 dkg čerstvé nebo mražené brokolice
- 15 dkg čerstvých lístků špenátu
- 350 g Hery
- 1 malá snítka petrželové natě
- 1 velký stroužek česneku
- sůl, mletý černý pepř
- 2 vejce
- 1,5 dl smetany na vaření
- 100–150 g strouhaného sýra
Postup přípravy:
- Heru rychle rozdrobíme do mouky. Přidáme vodu a uhněteme těsto. Přikryjeme a na hodinu odložíme do lednice. Poté ho na lehce pomoučeném vále vyválíme a vyložíme jím vymazanou formu s nízkým okrajem o průměru 26 cm tak, aby tvořilo nízký okraj. Těsto propícháme vidličkou, aby se nevytvořily bubliny. 8 minut předpečeme v předehřáté troubě na 190 °C (v horkovzdušné troubě 175 °C).
- Pórek očistíme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. Brokolici rozebereme na menší růžice. Špenátové lístky obereme ze stonků a nakrájíme nahrubo. Heru rozpustíme a pórek na ní necháme 5–6 minut zavadat. Přisypeme petržel. Smažíme 1–2 minuty, poté na 2–3 minuty přisypeme špenát. Přidáme brokolici uvařenou v mírně osolené vodě. Osolíme, opepříme, okořeníme prolisovaným česnekem, poté rovnoměrně vyrovnáme na předpečené těsto.
- Vejce vyšleháme, smícháme se smetanou na vaření, mírně osolíme, můžeme přidat i trochu mletého bílého pepře. Přimícháme strouhaný sýr a rovnoměrně rozlijeme na zeleninu.
- V troubě předehřáté na 200 °C (v horkovzdušné troubě 180 °C) pečeme 25–30 minut. Koláč je hotový, jakmile zezlátne. Podáváme s velkou porcí čerstvého salátu.
