Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Quiche se zeleninou

Ne zeleninový, ale vyloženě zelený quiche. Je v něm totiž pórek, brokolice, špenát a petržel.
  • 1 hodiny 5 minut
  • Čas přípravy25 minut
  • 8 porce
recipe image Quiche se zeleninou

Ingredience

Těsto:
  • 180 g hladké mouky
  • 150 g Hery
  • 1 kávová lžička soli
  • 2 polévkové lžíce ledové vody
  • hladká mouka na podsypání těsta
  • Hera na vymazání formy
Náplň:
  • 15 cm pórku
  • 15 dkg čerstvé nebo mražené brokolice
  • 15 dkg čerstvých lístků špenátu
  • 350 g Hery
  • 1 malá snítka petrželové natě
  • 1 velký stroužek česneku
  • sůl, mletý černý pepř
  • 2 vejce
  • 1,5 dl smetany na vaření
  • 100–150 g strouhaného sýra
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Postup přípravy:
  1. Heru rychle rozdrobíme do mouky. Přidáme vodu a uhněteme těsto. Přikryjeme a na hodinu odložíme do lednice. Poté ho na lehce pomoučeném vále vyválíme a vyložíme jím vymazanou formu s nízkým okrajem o průměru 26 cm tak, aby tvořilo nízký okraj. Těsto propícháme vidličkou, aby se nevytvořily bubliny. 8 minut předpečeme v předehřáté troubě na 190 °C (v horkovzdušné troubě 175 °C).
  2. Pórek očistíme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. Brokolici rozebereme na menší růžice. Špenátové lístky obereme ze stonků a nakrájíme nahrubo. Heru rozpustíme a pórek na ní necháme 5–6 minut zavadat. Přisypeme petržel. Smažíme 1–2 minuty, poté na 2–3 minuty přisypeme špenát. Přidáme brokolici uvařenou v mírně osolené vodě. Osolíme, opepříme, okořeníme prolisovaným česnekem, poté rovnoměrně vyrovnáme na předpečené těsto.
  3. Vejce vyšleháme, smícháme se smetanou na vaření, mírně osolíme, můžeme přidat i trochu mletého bílého pepře. Přimícháme strouhaný sýr a rovnoměrně rozlijeme na zeleninu.
  4. V troubě předehřáté na 200 °C (v horkovzdušné troubě 180 °C) pečeme 25–30 minut. Koláč je hotový, jakmile zezlátne. Podáváme s velkou porcí čerstvého salátu.