Quiche s kysaným zelím
Kysané zelí je šťavnaté, chutné a hlavně neuvěřitelně zdravé. Vyzkoušejte tento quiche například k večeři.
Čas přípravy30 minut
8 porce

Ingredience
Těsto:
- 25 dkg hladké mouky
- 12 dkg Hery
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce smetany
- 1 kávová lžička soli
- hladká mouka na podsypání těsta
- Hera na vymazání formy
Náplň:
- 50 dkg kysaného zelí
- 2 polévkové lžíce oleje
- 5 dcl bíleho vína
- 20 dkg uzené šunky
- 20 dkg strouhaného sýra + plátky na pokladení povrchu
- 3 polévkové lžíce smetany
- 1 dl smetany na vaření
- 4 vejce
- půl snítky kopru
Postup přípravy:
- V míse uhněteme z mouky, Hery, vajec, smetany a soli těsto. Utvoříme bochník a na 1–2 hodiny necháme v lednici odležet.
- Zelí propereme, necháme okapat, poté je na oleji za stálého míchání opražíme. Přilijeme víno, nádobu přikryjeme a zelí vaříme na mírném plameni asi 25 minut, dokud se šťáva neodpaří. Necháme vychladnout. Poté přimícháme šunku nakrájenou na proužky, strouhaný sýr, smetanu, smetanu na vaření, vejce a kopr.
- Těsto vyválíme na pomoučeném vále do kulatého tvaru a vyložíme jím margarínem vymazanou formu o průměru 26 cm tak, aby tvořilo okraj. Zelnou masu rovnoměrně rozložíme na těsto.
- Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C (v horkovzdušné troubě 175 °C) zhruba 35 minut. Když je koláč skoro hotový, poklademe plátky sýra a na 5–8 minut ještě vrátíme do trouby, aby se sýr zapekl. Podáváme teplé.
