Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Ombré dort

Jestli něco na narozeninové oslavě zaboduje, bude to rozhodně ombré dort, který se těší velké oblibě zejména u dětí. Jeho příprava je snadná a zvládne ji opravdu každý.
  • 1 hodiny 40 minut
  • Čas přípravy1 hodiny
  • 12 porce
recipe image Ombré dort

Ingredience

TĚSTO
  • 250 g Hery máslové
  • 250 g cukru krystalu
  • 250 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
KRÉM
  • 250 g Hery máslové
  • 300 g moučkového cukru
  • 4 lžičky džemu (lesní plody)
NA OZDOBENÍ
  • 200 g džemu (lesní plody)
  • 100 g borůvek

      Postup přípravy
      1. Dohladka vyšlehejte Heru máslovou s cukrem, přidejte vejce a nakonec ještě vanilkový extrakt. Do směsi přisypávejte mouku s práškem do pečiva a šlehejte, dokud nevznikne nadýchaná směs. Hotovou směs rozdělte do dvou předem vymazaných forem s průměrem 20 cm a pečte na 170 °C asi 40 minut.
      2. Hotové korpusy nechte vychladnout. Povrch jednoho potřete dvěma lžičkami džemu, potom na něj položte druhý korpus.
      3. Nyní si připravte krém. Vyšlehejte Heru máslovou s cukrem dohladka. Pro zabarvení přidejte 1 lžičku džemu. Dort svrchu potřete částí krému, naberte si ještě trochu krému a potřete jím kraje, aby byla přikrytá 1/3 výšky dortu. Zbytek krému rozdělte do dvou misek, do obou přidejte džem, ale do každé jiné množství – tak abyste dostali odlišné odstínu krému. Pokračujte v potírání dortu krémem tak, aby každá další 1/3 měla jiný odstín. Nakonec krém zahlaďte a vrch dortu dozdobte džemem a borůvkami.