use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Dort s pomerančovou pěnou

Tento nepečený dort je poněkud náročnější na přípravu, ale pokud se povede, stojí za to. No jen podívejte, jaká je to nádhera...
  • 1 hodiny
  • Čas přípravy1 hodiny
  • 12 porce
recipe image Dort s pomerančovou pěnou

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 250 g kvalitní tmavé čokolády
  • 8 plátků čiré želatiny
  • 4 chemicky neošetřené pomeranče
  • 4 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 250 g měkkého tvarohu
  • tenké plátky pomeranče

      Postup přípravy
      1. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. V kastrůlku rozpustíme čokoládu, formu jí vylijeme a dáme do chladu ztuhnout.
      2. Želatinu namočíme do studené vody, necháme ji nabobtnat a poté lehce vymačkáme.
      3. Z jednoho pomeranče ostrouháme kůru, z dalšího okrájíme proužky kůry, zbylé oloupeme a ze všech pomerančů vylisujeme šťávu.
      4. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s 80 g cukru ušleháme v horké vodní lázni do pěny.
      5. Pomerančovou šťávu s nastrouhanou kůrou dáme do kastrolu, zahřejeme ji, rozpustíme v ní želatinu, necháme zchladnout a vmícháme do žloutkové pěny.
      6. Ze smetany připravíme šlehačku, z bílků v horké vodní lázni tuhý sníh. Do tvarohu vmícháme nejdříve žloutkovou hmotu se želatinou, pak sníh a nakonec šlehačku.
      7. Směs rozprostřeme do formy s čokoládou a necháme dobře vychladit.
      8. V kastrůlku svaříme trochu vody se zbylým cukrem. V rozvaru krátce povaříme plátky pomeranče i proužky kůry, jimiž dort ozdobíme.