Dort s pomerančovou pěnou
Tento nepečený dort je poněkud náročnější na přípravu, ale pokud se povede, stojí za to. No jen podívejte, jaká je to nádhera...
Čas přípravy1 hodiny
12 porce
![recipe image Dort s pomerančovou pěnou](/-/media/Project/Upfield/Whitelabels/Pecenijeradost-CZ/Assets/Recipes/sync-images/75c0f126-188e-4df9-b585-8dd1e1565c23.jpg?rev=c71a5db055c4434f87f05935ece847d8&w=900)
Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 250 g kvalitní tmavé čokolády
- 8 plátků čiré želatiny
- 4 chemicky neošetřené pomeranče
- 4 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 250 g měkkého tvarohu
- tenké plátky pomeranče
Postup přípravy
- Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. V kastrůlku rozpustíme čokoládu, formu jí vylijeme a dáme do chladu ztuhnout.
- Želatinu namočíme do studené vody, necháme ji nabobtnat a poté lehce vymačkáme.
- Z jednoho pomeranče ostrouháme kůru, z dalšího okrájíme proužky kůry, zbylé oloupeme a ze všech pomerančů vylisujeme šťávu.
- Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s 80 g cukru ušleháme v horké vodní lázni do pěny.
- Pomerančovou šťávu s nastrouhanou kůrou dáme do kastrolu, zahřejeme ji, rozpustíme v ní želatinu, necháme zchladnout a vmícháme do žloutkové pěny.
- Ze smetany připravíme šlehačku, z bílků v horké vodní lázni tuhý sníh. Do tvarohu vmícháme nejdříve žloutkovou hmotu se želatinou, pak sníh a nakonec šlehačku.
- Směs rozprostřeme do formy s čokoládou a necháme dobře vychladit.
- V kastrůlku svaříme trochu vody se zbylým cukrem. V rozvaru krátce povaříme plátky pomeranče i proužky kůry, jimiž dort ozdobíme.
![](/-/media/Project/Upfield/Whitelabels/Pecenijeradost-CZ/Pdf-Logo.png?rev=-1)