Dort s pomerančovou pěnou
Tento nepečený dort je poněkud náročnější na přípravu, ale pokud se povede, stojí za to. No jen podívejte, jaká je to nádhera...
- Čas přípravy1 hodiny
- 12 porce
Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 250 g kvalitní tmavé čokolády
- 8 plátků čiré želatiny
- 4 chemicky neošetřené pomeranče
- 4 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 250 g měkkého tvarohu
- tenké plátky pomeranče
Postup přípravy
- Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. V kastrůlku rozpustíme čokoládu, formu jí vylijeme a dáme do chladu ztuhnout.
- Želatinu namočíme do studené vody, necháme ji nabobtnat a poté lehce vymačkáme.
- Z jednoho pomeranče ostrouháme kůru, z dalšího okrájíme proužky kůry, zbylé oloupeme a ze všech pomerančů vylisujeme šťávu.
- Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s 80 g cukru ušleháme v horké vodní lázni do pěny.
- Pomerančovou šťávu s nastrouhanou kůrou dáme do kastrolu, zahřejeme ji, rozpustíme v ní želatinu, necháme zchladnout a vmícháme do žloutkové pěny.
- Ze smetany připravíme šlehačku, z bílků v horké vodní lázni tuhý sníh. Do tvarohu vmícháme nejdříve žloutkovou hmotu se želatinou, pak sníh a nakonec šlehačku.
- Směs rozprostřeme do formy s čokoládou a necháme dobře vychladit.
- V kastrůlku svaříme trochu vody se zbylým cukrem. V rozvaru krátce povaříme plátky pomeranče i proužky kůry, jimiž dort ozdobíme.