Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Dort s pomerančovou pěnou

  • Čas pečení1 hodiny 0 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Dort s pomerančovou pěnou

Ingredience

  • 250 g kvalitní tmavé čokolády
  • 8 plátků čiré želatiny
  • 4 chemicky neošetřené pomeranče
  • 4 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 250 g měkkého tvarohu
  • tenké plátky pomeranče
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. V kastrůlku rozpustíme čokoládu, formu jí vylijeme a dáme do chladu ztuhnout. Želatinu namočíme do studené vody, necháme ji nabobtnat a poté lehce vymačkáme. Z jednoho pomeranče ostrouháme kůru, z dalšího okrájíme proužky kůry, zbylé oloupeme a ze všech pomerančů vylisujeme šťávu. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s 80 g cukru ušleháme v horké vodní lázni do pěny. Pomerančovou šťávu s nastrouhanou kůrou dáme do kastrolu, zahřejeme ji, rozpustíme v ní želatinu, necháme zchladnout a vmícháme do žloutkové pěny. Ze smetany připravíme šlehačku, z bílků v horké vodní lázni tuhý sníh. Do tvarohu vmícháme nejdříve žloutkovou hmotu se želatinou, pak sníh a nakonec šlehačku. Směs rozprostřeme do formy s čokoládou a necháme dobře vychladit. V kastrůlku svaříme trochu vody se zbylým cukrem. V rozvaru krátce povaříme plátky pomeranče i proužky kůry, jimiž dort ozdobíme.