use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Marcipánový dort

Zapojte fantazii a ozdobte tento dort plný marcipánu ručně vyrobenými ozdobami. A nemusí být jen velikonoční. Klidně si jej vychutnejte i na podzim s hravými marcipánovými dýněmi.
  • Čas pečení1 hodiny
  • 1 porce
recipe image Marcipánový dort

Ingredience

Na krém:
  • 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 500 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 200 g marcipánu
Na piškotový korpus:
  • 6 vajíček
  • 1½ šálku (250 g) mouky
  • 1½ šálku (250 g) cukru
  • 1½ lžičky kypřícího prášku Dr. Oetker
  • 50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
Na polití korpusu:
  • 2/3 šálku vody
  • 3 lžíce cukru
  • citronová šťáva z ½ citronu
  • 2 lžíce Amaretta
Navíc:
  • meruňková marmeláda
  • 20 g marcipánu na přípravu velikonoční dekorace (zvířátka a vajíčka)

      Postup přípravy:
      1. Předehřejte troubu na 170 ºC.
      2. Připravte si kulatou pečící formu (27 cm). Vymažte ji rostlinným tukem Hera máslová příchuť a vysypte moukou.
      3. Rozpusťte Heru máslová příchuť a nechte vychladnout.
      4. Vyšlehejte vejce s cukrem. Přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem.
      5. Nakonec přidejte rozpuštěnou Heru a jemně promíchejte. Vložte těsto do pečící formy a pečte 40 minut.
      6. Po upečení vychladlý korpus rozkrojte na dvě vrstvy.
      7. Horkou vodu smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Po vychladnutí přidejte alkohol.
      8. Polovinu mléka uvařte s marcipánem. Když se mléko začne vařit, přidejte zbytek mléka smíchaného s vanilkovým pudingem.
      9. Vařte puding podle návodu a pak ho nechte vychladnout pod pokličkou. V další míse utřete Heru. Postupně po lžících ji přidávejte do pudingu tak, aby vzniklý krém měl hladkou konzistenci.
      10. Položte si jedno patro korpusu na talíř (spodní stranou nahoru) a prokapejte ho polovinou připravené šťávy. Poté ho potřete marmeládou a polovinou krému. Nakonec ho překryjte druhou částí korpusu, který také pokapete zbylou částí šťávy.
      11. Dort ze shora a ze stran potřete krémem a dozdobte vyrobenou marcipánovou dekorací.