Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Marcipánový dort

Zapojte fantazii a ozdobte tento dort plný marcipánu ručně vyrobenými ozdobami. A nemusí být jen velikonoční. Klidně si jej vychutnejte i na podzim s hravými marcipánovými dýněmi.
  • Čas pečení1 hodiny
  • 1 porce
recipe image Marcipánový dort

Ingredience

Na krém:
  • 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 500 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 200 g marcipánu
Na piškotový korpus:
  • 6 vajíček
  • 1½ šálku (250 g) mouky
  • 1½ šálku (250 g) cukru
  • 1½ lžičky kypřícího prášku Dr. Oetker
  • 50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
Na polití korpusu:
  • 2/3 šálku vody
  • 3 lžíce cukru
  • citronová šťáva z ½ citronu
  • 2 lžíce Amaretta
Navíc:
  • meruňková marmeláda
  • 20 g marcipánu na přípravu velikonoční dekorace (zvířátka a vajíčka)

      Postup přípravy:
      1. Předehřejte troubu na 170 ºC.
      2. Připravte si kulatou pečící formu (27 cm). Vymažte ji rostlinným tukem Hera máslová příchuť a vysypte moukou.
      3. Rozpusťte Heru máslová příchuť a nechte vychladnout.
      4. Vyšlehejte vejce s cukrem. Přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem.
      5. Nakonec přidejte rozpuštěnou Heru a jemně promíchejte. Vložte těsto do pečící formy a pečte 40 minut.
      6. Po upečení vychladlý korpus rozkrojte na dvě vrstvy.
      7. Horkou vodu smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Po vychladnutí přidejte alkohol.
      8. Polovinu mléka uvařte s marcipánem. Když se mléko začne vařit, přidejte zbytek mléka smíchaného s vanilkovým pudingem.
      9. Vařte puding podle návodu a pak ho nechte vychladnout pod pokličkou. V další míse utřete Heru. Postupně po lžících ji přidávejte do pudingu tak, aby vzniklý krém měl hladkou konzistenci.
      10. Položte si jedno patro korpusu na talíř (spodní stranou nahoru) a prokapejte ho polovinou připravené šťávy. Poté ho potřete marmeládou a polovinou krému. Nakonec ho překryjte druhou částí korpusu, který také pokapete zbylou částí šťávy.
      11. Dort ze shora a ze stran potřete krémem a dozdobte vyrobenou marcipánovou dekorací.