Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Marcipánový dort

Zapojte fantazii a ozdobte tento dort plný marcipánu ručně vyrobenými ozdobami. A nemusí být jen velikonoční. Klidně si jej vychutnejte i na podzim s hravými marcipánovými dýněmi.
  • Čas pečení1 hodiny
  • 1 porce
recipe image Marcipánový dort

Ingredience

  • 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 500 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 200 g marcipánu
  • 6 vajíček
  • 1½ šálku (250 g) mouky
  • 1½ šálku (250 g) cukru
  • 1½ lžičky kypřícího prášku Dr. Oetker
  • 50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 2/3 šálku vody
  • 3 lžíce cukru
  • citronová šťáva z ½ citronu
  • 2 lžíce Amaretta
  • meruňková marmeláda
  • 20 g marcipánu na přípravu velikonoční dekorace (zvířátka a vajíčka)
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Předehřejte troubu na 170 ºC.
  2. Připravte si kulatou pečící formu (27 cm). Vymažte ji rostlinným tukem Hera máslová příchuť a vysypte moukou.
  3. Rozpusťte Heru máslová příchuť a nechte vychladnout.
  4. Vyšlehejte vejce s cukrem. Přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem.
  5. Nakonec přidejte rozpuštěnou Heru a jemně promíchejte. Vložte těsto do pečící formy a pečte 40 minut.
  6. Po upečení vychladlý korpus rozkrojte na dvě vrstvy.
  7. Horkou vodu smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Po vychladnutí přidejte alkohol.
  8. Polovinu mléka uvařte s marcipánem. Když se mléko začne vařit, přidejte zbytek mléka smíchaného s vanilkovým pudingem.
  9. Vařte puding podle návodu a pak ho nechte vychladnout pod pokličkou. V další míse utřete Heru. Postupně po lžících ji přidávejte do pudingu tak, aby vzniklý krém měl hladkou konzistenci.
  10. Položte si jedno patro korpusu na talíř (spodní stranou nahoru) a prokapejte ho polovinou připravené šťávy. Poté ho potřete marmeládou a polovinou krému. Nakonec ho překryjte druhou částí korpusu, který také pokapete zbylou částí šťávy.
  11. Dort ze shora a ze stran potřete krémem a dozdobte vyrobenou marcipánovou dekorací.