Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Odpalovaná hnízda

Trochu náročnější, ale moc dobrý a vzhledově efektní dezert nejen pro koledníky – to jsou tato hnízda z odpalovaného a oplatkového těsta.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy1 hodiny
  • 24 porce
recipe image Odpalovaná hnízda

Ingredience

Pálená hmota:
  • 200 g vody
  • 50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • 400 g hladkých mouky
  • 10 vajec
Krém:
  • 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g bílé čokolády
  • 100 g kondenzovaného slazeného mlieka
Oplatkové těsto:
  • 100 g bílků
  • 100 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 100 g hladkých mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g kakaa

      Odpalované těsto:
      1. Vodu s tukem Hera máslová příchuť, solí a cukrem přivedeme k varu, poté vmícháme mouku a provaříme, dokud se hmota nepřestane lepit na vařečku.
      2. Poté necháme lehce vychladnout a do ještě teplé hmoty postupně vmícháme celá vejce.
      3. Hmotu pomocí sáčku nastříkáme na vymazaný plech do tvaru větrníků a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C.
      4. Hotové vychladlé větrníčky rozkrojíme na polovinu a použijeme jako misku, na kterou nastříkáme krém dle chuti. Z jednoho větrníku tedy budeme mít dvě hnízda.
      Krém:
      1. Vyšleháme rostlinný tuk Hera máslová příchuť společně s kondenzovaným slazeným mlékem.
      2. Poté všleháme rozpuštěnou bílou čokoládu a nakonec vmícháme mleté vlašské ořechy.
      3. Nastříkaný krém poté ozdobíme oplatkovým hnízdem.
      Oplatkové těsto:
      1. Všechny suroviny spojíme ruční metlou do hladké hmoty a pomocí sáčku nebo zoubkované karty utvoříme na plech pásy, ze kterých se pak vytvoří hnízdo. Pečeme na 200 °C.
      2. Za horka stočíme do velikosti připravených korpusů z odpalovaného těsta s krémem.
      3. Pruhy, které tvoří jednotlivá hnízda, je vždy před pečením dobré spojit na jednom konci do tvaru krátkého hřebenu s velmi dlouhými zuby. Stočíme tak vždy jedno kompletní hnízdo.
      4. Po upečení a vychlazení hnízda umístíme na korpusy z odpalovaného těsta s krémem a dozdobíme vajíčky z marcipánu.