use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Odpalovaná hnízda

Trochu náročnější, ale moc dobrý a vzhledově efektní dezert nejen pro koledníky – to jsou tato hnízda z odpalovaného a oplatkového těsta.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy1 hodiny
  • 24 porce
recipe image Odpalovaná hnízda

Ingredience

Pálená hmota:
  • 200 g vody
  • 50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • 400 g hladkých mouky
  • 10 vajec
Krém:
  • 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g bílé čokolády
  • 100 g kondenzovaného slazeného mlieka
Oplatkové těsto:
  • 100 g bílků
  • 100 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 100 g hladkých mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g kakaa

      Odpalované těsto:
      1. Vodu s tukem Hera máslová příchuť, solí a cukrem přivedeme k varu, poté vmícháme mouku a provaříme, dokud se hmota nepřestane lepit na vařečku.
      2. Poté necháme lehce vychladnout a do ještě teplé hmoty postupně vmícháme celá vejce.
      3. Hmotu pomocí sáčku nastříkáme na vymazaný plech do tvaru větrníků a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C.
      4. Hotové vychladlé větrníčky rozkrojíme na polovinu a použijeme jako misku, na kterou nastříkáme krém dle chuti. Z jednoho větrníku tedy budeme mít dvě hnízda.
      Krém:
      1. Vyšleháme rostlinný tuk Hera máslová příchuť společně s kondenzovaným slazeným mlékem.
      2. Poté všleháme rozpuštěnou bílou čokoládu a nakonec vmícháme mleté vlašské ořechy.
      3. Nastříkaný krém poté ozdobíme oplatkovým hnízdem.
      Oplatkové těsto:
      1. Všechny suroviny spojíme ruční metlou do hladké hmoty a pomocí sáčku nebo zoubkované karty utvoříme na plech pásy, ze kterých se pak vytvoří hnízdo. Pečeme na 200 °C.
      2. Za horka stočíme do velikosti připravených korpusů z odpalovaného těsta s krémem.
      3. Pruhy, které tvoří jednotlivá hnízda, je vždy před pečením dobré spojit na jednom konci do tvaru krátkého hřebenu s velmi dlouhými zuby. Stočíme tak vždy jedno kompletní hnízdo.
      4. Po upečení a vychlazení hnízda umístíme na korpusy z odpalovaného těsta s krémem a dozdobíme vajíčky z marcipánu.