Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Mrkvový koláč

Nemůžete do dětí dostat zeleninu? Tak alespoň takhle. Mrkvový koláč je krásně vláčný a chutná snad všem.
  • 1 hodiny 5 minut
  • Čas přípravy20 minut
  • 12 porce
recipe image Mrkvový koláč

Ingredience

Těsto:
  • 200 g rostlinného tuku Hera
  • 300 g najemno nastrouhané mrkve
  • 4 vajíčka
  • 125 g cukru
  • 340 g mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • strouhanka na vysypání formy
Poleva:
  • 200 g moučkového cukru
  • šťáva z 1 citronu

      Postup přípravy:
      1. Nastouhanou mrkev necháme odkapat v sítku. Pokud má hodně šťávy, ještě ji vymačkáme rukama. Heru rozpustíme v rendlíku a necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme vyjíčka s cukrem do tuhé pěny. Do této směsi pak vmíchejte nastrouhanou mrkev a moučnou směs (tu si připravíte smícháním mouky, prášku do pečiva, jedlé sody a špetky soli). Nakonec do těsta vmícháme rozpuštěnou Heru.
      2. Formu o průměru 26 cm vymažeme Herou a vysypeme strouhankou. Těsto vlejeme do formy a pečeme asi 45 minut při teplotě 180 °C.
      3. Polevu si připravíme jednoduše a to smícháním moučkového cukru s citronovou šťávou. Pokud by byla směs příliš tuhá, přidáme trošku vody. Jakmile koláč trošku prochladne, ozdobíme jej připravenou polevou.