use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Mrkvový koláč

Nemůžete do dětí dostat zeleninu? Tak alespoň takhle. Mrkvový koláč je krásně vláčný a chutná snad všem.
  • 1 hodiny 5 minut
  • Čas přípravy20 minut
  • 12 porce
recipe image Mrkvový koláč

Ingredience

Těsto:
  • 200 g rostlinného tuku Hera
  • 300 g najemno nastrouhané mrkve
  • 4 vajíčka
  • 125 g cukru
  • 340 g mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • strouhanka na vysypání formy
Poleva:
  • 200 g moučkového cukru
  • šťáva z 1 citronu

      Postup přípravy:
      1. Nastouhanou mrkev necháme odkapat v sítku. Pokud má hodně šťávy, ještě ji vymačkáme rukama. Heru rozpustíme v rendlíku a necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme vyjíčka s cukrem do tuhé pěny. Do této směsi pak vmíchejte nastrouhanou mrkev a moučnou směs (tu si připravíte smícháním mouky, prášku do pečiva, jedlé sody a špetky soli). Nakonec do těsta vmícháme rozpuštěnou Heru.
      2. Formu o průměru 26 cm vymažeme Herou a vysypeme strouhankou. Těsto vlejeme do formy a pečeme asi 45 minut při teplotě 180 °C.
      3. Polevu si připravíme jednoduše a to smícháním moučkového cukru s citronovou šťávou. Pokud by byla směs příliš tuhá, přidáme trošku vody. Jakmile koláč trošku prochladne, ozdobíme jej připravenou polevou.