Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Mrkvová bábovka

Kolik znáte receptů na bábovku? My asi 100! A tohle je jeden z nich. Vyzkoušejte vláčnou mrkvovou bábovku také.
  • 1 hodiny
  • Čas přípravy20 minut
  • 12 porce
recipe image Mrkovová bábovka

Ingredience

Na těsto:
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3 hrnky najemno nastrouhané mrkve + trochu na ozdobení
  • 3 hrknu Hery máslové
  • 1 sáčku prášku do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • špetka soli
Na vymazání:
  • kousek Hery máslové
  • hrubá mouka
Na citrónovou polevu:
  • 100 g cukr moučka
  • 1 lžíce citrónové štávy
  • 1 lžíce horké vody

      Postup přípravy
      1. Mrkev si nastrouhejte a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. V jedné míse smíchejte dohromady polohrubou mouku, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek a špetku soli.
      2. V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem, postupně přidejte Heru máslovou a nastrouhanou mrkev. Do promíchané směsi začněte přisypávat moučnou směs a pořádně promíchejte. Úplně nakonec přidejte a zapracujte ořechy.
      3. Vymažte a vysypte si bábovkovou formu. Nalijte do ní těsto. Pečte přibližně hodinu v předehřáté troubě na 180 °C. Zda je bábovka upečená vyzkoušejte špejlí. Vzhledem k tomu, že mrkev pouští vodu, může se péct v každé troubě jiný časový úsek.
      4. Na polevu v misce smíchejte citronovou šťávu s vodou. Postupně přisypávejte a zašlehávejte cukr. Šleháme dokud poleva nezíská hladkou, hustší konzistenci. Polevu nalijte na vychladlou bábovku a nechte zaschnout. Na dozdobení můžete použít trochu nastrouhané mrkve.