use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Motýlci z kynutého těsta

Podívejte, už k vampire letííí…Kdo? Recept na kynuté motýly.
  • 1 hodiny 40 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 4 porce
recipe image Motýlci z kynutého těsta

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 20 g droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 120 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • sůl
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • nastrouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 žloutky
  • 60 g Hery
  • 1 vejce na potření

      Postup přípravy
      1. Droždí rozdrobte do misky a utřete jej se lžící krupicového cukru.
      2. Přidejte 3 lžíce vlažného mléka a 2 lžíce mouky.
      3. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
      4. Do zadělávací mísy prosejte zbylou mouku.
      5. Vmíchejte do ní zbylý krupicový cukr i cukr vanilkový, špetku soli, muškátový oříšek, citronovou kůru, žloutky a kvásek.
      6. Přilijte zbytek mléka a zchladlou rozpuštěnou Heru.
      7. Vypracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě vykynout.
      8. Vykynuté těsto rozpulte. Jednu polovinu nakrájejte na 5 stejných dílů.
      9. Čtyři díly těsta rozválejte na prameny dlouhé asi 50 cm.
      10. Každý pramen rozkrojte na tři díly a upleťte z nich copánek (z každého copánku vytvoříte jednu část křídla).
      11. Ze spletených copánků vytvarujte přímo na plechu, vyloženém pečicím papírem, křídla motýla.
      12. Z pátého dílu těsta odkrojte kousek na hlavičku a tykadla.
      13. Zbytek rozválejte na pramen, který rozkrojte na tři díly a upleťte z nich motýlovi tělíčko.
      14. Položte ho do středu mezi křídla.
      15. Nakonec k němu přitlačte kuličku z těsta jako hlavičku a tenká tykadla.
      16. Stejným způsobem připravíte i druhého motýla.
      17. Motýly nechte ještě asi 15 minut nakynout.
      18. Pak je potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut dozlatova.
      19. Po upečení je nechte vychladnout na kovové mřížce.