Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Motýlci z kynutého těsta

Podívejte, už k vampire letííí…Kdo? Recept na kynuté motýly.
  • 1 hodiny 40 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 4 porce
recipe image Motýlci z kynutého těsta

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 20 g droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 120 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • sůl
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • nastrouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 žloutky
  • 60 g Hery
  • 1 vejce na potření
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Postup přípravy
  1. Droždí rozdrobte do misky a utřete jej se lžící krupicového cukru.
  2. Přidejte 3 lžíce vlažného mléka a 2 lžíce mouky.
  3. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
  4. Do zadělávací mísy prosejte zbylou mouku.
  5. Vmíchejte do ní zbylý krupicový cukr i cukr vanilkový, špetku soli, muškátový oříšek, citronovou kůru, žloutky a kvásek.
  6. Přilijte zbytek mléka a zchladlou rozpuštěnou Heru.
  7. Vypracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě vykynout.
  8. Vykynuté těsto rozpulte. Jednu polovinu nakrájejte na 5 stejných dílů.
  9. Čtyři díly těsta rozválejte na prameny dlouhé asi 50 cm.
  10. Každý pramen rozkrojte na tři díly a upleťte z nich copánek (z každého copánku vytvoříte jednu část křídla).
  11. Ze spletených copánků vytvarujte přímo na plechu, vyloženém pečicím papírem, křídla motýla.
  12. Z pátého dílu těsta odkrojte kousek na hlavičku a tykadla.
  13. Zbytek rozválejte na pramen, který rozkrojte na tři díly a upleťte z nich motýlovi tělíčko.
  14. Položte ho do středu mezi křídla.
  15. Nakonec k němu přitlačte kuličku z těsta jako hlavičku a tenká tykadla.
  16. Stejným způsobem připravíte i druhého motýla.
  17. Motýly nechte ještě asi 15 minut nakynout.
  18. Pak je potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut dozlatova.
  19. Po upečení je nechte vychladnout na kovové mřížce.