Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Motýlci z kynutého těsta

  • Čas pečení1 hodiny 0 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Motýlci z kynutého těsta

Ingredience

  • 20 g droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 120 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • sůl
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • nastrouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 žloutky
  • 60 g Hery
  • 1 vejce na potření
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Droždí rozdrobíme do misky a utřeme je s lžící krupicového cukru.
  2. Přidáme 3 lžíce vlažného mléka a 2 lžíce mouky.
  3. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  4. Do zadělávací mísy prosijeme zbylou mouku.
  5. Vmícháme do ní zbylý krupicový cukr i cukr vanilkový, špetku soli, muškátový oříšek, citronovou kůru, žloutky a kvásek.
  6. Přilijeme zbytek mléka a zchladlou rozpuštěnou Heru.
  7. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
  8. Vykynuté těsto rozpůlíme.
  9. Jednu polovinu těsta nakrájíme na 5 stejných dílů.
  10. Čtyři díly těsta rozválíme na prameny dlouhé asi 50 cm.
  11. Každý pramen rozkrojíme na tři díly a upleteme z nich copánek (z každého copánku vytvoříme jednu část křídla).
  12. Ze spletených copánků vytvarujeme přímo na plechu vyloženém pečicím papírem křídla motýla.
  13. Z pátého dílu těsta odkrojíme kousek na hlavičku a tykadla.
  14. Zbytek rozválíme na pramen, který rozkrojíme na tři díly a upleteme z nich motýlovi tělíčko.
  15. Položíme ho do středu mezi křídla.
  16. Nakonec k němu přitlačíme kuličku z těsta jako hlavičku a tenká tykadla.
  17. Stejným způsobem připravíme i druhého motýla.
  18. Motýly necháme ještě asi 15 minut nakynout.
  19. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut dozlatova.
  20. Po upečení je necháme vychladnout na kovové mřížce.