Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Motýlci z kynutého těsta

Podívejte, už k vampire letííí…Kdo? Recept na kynuté motýly.
  • 1 hodiny 40 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 4 porce
recipe image Motýlci z kynutého těsta

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 20 g droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 120 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • sůl
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • nastrouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 žloutky
  • 60 g Hery
  • 1 vejce na potření

      Postup přípravy
      1. Droždí rozdrobte do misky a utřete jej se lžící krupicového cukru.
      2. Přidejte 3 lžíce vlažného mléka a 2 lžíce mouky.
      3. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
      4. Do zadělávací mísy prosejte zbylou mouku.
      5. Vmíchejte do ní zbylý krupicový cukr i cukr vanilkový, špetku soli, muškátový oříšek, citronovou kůru, žloutky a kvásek.
      6. Přilijte zbytek mléka a zchladlou rozpuštěnou Heru.
      7. Vypracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě vykynout.
      8. Vykynuté těsto rozpulte. Jednu polovinu nakrájejte na 5 stejných dílů.
      9. Čtyři díly těsta rozválejte na prameny dlouhé asi 50 cm.
      10. Každý pramen rozkrojte na tři díly a upleťte z nich copánek (z každého copánku vytvoříte jednu část křídla).
      11. Ze spletených copánků vytvarujte přímo na plechu, vyloženém pečicím papírem, křídla motýla.
      12. Z pátého dílu těsta odkrojte kousek na hlavičku a tykadla.
      13. Zbytek rozválejte na pramen, který rozkrojte na tři díly a upleťte z nich motýlovi tělíčko.
      14. Položte ho do středu mezi křídla.
      15. Nakonec k němu přitlačte kuličku z těsta jako hlavičku a tenká tykadla.
      16. Stejným způsobem připravíte i druhého motýla.
      17. Motýly nechte ještě asi 15 minut nakynout.
      18. Pak je potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut dozlatova.
      19. Po upečení je nechte vychladnout na kovové mřížce.