Motýlci z kynutého těsta
Čas pečení1 hodiny 0 minut
Čas přípravy
1 porce

Ingredience
- 20 g droždí
- 50 g krupicového cukru
- 120 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
- sůl
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- nastrouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- 2 žloutky
- 60 g Hery
- 1 vejce na potření
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
- Droždí rozdrobíme do misky a utřeme je s lžící krupicového cukru.
- Přidáme 3 lžíce vlažného mléka a 2 lžíce mouky.
- Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Do zadělávací mísy prosijeme zbylou mouku.
- Vmícháme do ní zbylý krupicový cukr i cukr vanilkový, špetku soli, muškátový oříšek, citronovou kůru, žloutky a kvásek.
- Přilijeme zbytek mléka a zchladlou rozpuštěnou Heru.
- Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
- Vykynuté těsto rozpůlíme.
- Jednu polovinu těsta nakrájíme na 5 stejných dílů.
- Čtyři díly těsta rozválíme na prameny dlouhé asi 50 cm.
- Každý pramen rozkrojíme na tři díly a upleteme z nich copánek (z každého copánku vytvoříme jednu část křídla).
- Ze spletených copánků vytvarujeme přímo na plechu vyloženém pečicím papírem křídla motýla.
- Z pátého dílu těsta odkrojíme kousek na hlavičku a tykadla.
- Zbytek rozválíme na pramen, který rozkrojíme na tři díly a upleteme z nich motýlovi tělíčko.
- Položíme ho do středu mezi křídla.
- Nakonec k němu přitlačíme kuličku z těsta jako hlavičku a tenká tykadla.
- Stejným způsobem připravíme i druhého motýla.
- Motýly necháme ještě asi 15 minut nakynout.
- Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut dozlatova.
- Po upečení je necháme vychladnout na kovové mřížce.