Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Medový dort plněný krémem

Už teď je nám jasné, že tento dort nebude jen narozeninovou záležitostí. Vaše rodina ho totiž bude vyžadovat mnohem častěji.
  • Čas pečení30 minut
  • Čas přípravy40 minut
  • 4 porce
recipe image Medový dort plněný krémem

Ingredience

  • 500 g mouky
  • 60 g Hery
  • 100 g kysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g medu
  • 10 g prášku do pečiva
  • 10 g jedlé sody
  • 1 sáček (40 g) vanilkového pudinku
  • 3 žloutky
  • 100 g cukru
  • 1 sáček (10 g) vanilkového cukru
  • 600 ml mléka
  • 250 g Hery
  • 150 g moučkového cukru
  • 20 ml mléka
  • 1,5 polévkové lžíce rumu
  • lentilky nebo jiná barevná dekorace, najemno nastrouhaný zbylý piškot
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Nejprve si připravte těsto: ve vodní lázni svařte Heru, vejce, cukr a med, dokud směs nezhoustne. Nechte trochu vychladnout a přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a sodou. Přidejte kysanou smetanu a vypracujte těsto. Přikryjte a nechte 30 minut při pokojové teplotě.
  2. Rozdělte na 5 stejných dílů a každý vyválejte na kolo o průměru 23 cm a tloušťce 2 mm.
  3. Položte každé kolo na plech vyložený pečicím papírem a propíchejte vidličkou.
  4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 8–10 minut, dokud těsto nezezlátne.
  5. Krém připravíte tak, že smícháte žloutky s ⅓ mléka a pudinkovým práškem.
  6. Zbývající mléko svařte s cukrem a vanilkovým cukrem, přidejte žloutkovou směs a za stálého míchání přiveďte k varu a nechte zhoustnout. Do horkého krému přidejte Heru a důkladně promíchejte.
  7. Nechte zcela vychladnout.
  8. Vyšlehejte zbývající Heru, přidejte k němu vychladlý vanilkový krém a našlehejte do pěny.
  9. Upečená piškotová kola potřete mlékem s rumem a vanilkovým krémem. Pokryjte další vrstvou piškotu potřeného mlékem s rumem a pokračujte obdobně. Pokud vám nějaký krém zbude, potřete s ním také boky dortu.
  10. Nechte chladit v lednici nejméně 4–5 hodin.
  11. Pocukrujte a ozdobte lentilkami nebo jinou dekorací podle chuti.