use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Medovník

Znáte někoho, kdo by nemiloval medovník? Cukrárny, třeste se. Protože tento oblíbený dezert si díky našemu receptu může doma snadno připravit každý.
  • 2 hodiny
  • Čas přípravy1 hodiny
  • 12 porce
recipe image Medovník

Ingredience

Na těsto:
  • 180 g Hery
  • 180 g moučkového cukru
  • 6 lžic medu
  • 4 lžíce smetany
  • 1 vejce
  • 1 lžička kakaa
  • 450 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky jedlé sody
Na krém:
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 250 g Hery máslové
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
Na sirup:
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 50 ml rumu
  • 150 ml vody

      Postup přípravy
      1. Na krém dejte do hrnce vařit mléko a přisypte přesátou hladkou mouku. Důkladně míchejte dokud se směs nezačne vařit. Chvilku směs povařte, stáhněte z ohně a dejte stranou.
      2. Ve vodní lázní smíchejte Heru, cukr, med, smetanu, vejce a kakao. Nad parou ingredience šlehejte cca 5 minut. Vyšlehanou směs smíchejte s moukou a sodou, a nechte cca 5 minut odpočívat v zakryté míse. Pokud je těsto řídké, přidejte mouku.
      3. Těsto rozdělte na 5 dílů a vyválejte placky, vykrojte kruhy tvaru menší dortové formy. Ze zbylého těsta udělejte placku, ta vám později poslouží jako drobenka.
      4. Placky pečte na 180 °C, cca 4 minuty dozlatova. Po upečení nechte placky vychladnout.
      5. Teď si dodělejte krém. Připravenou kaši zašlehejte do Hery máslové, cukru a rumu.
      6. A můžete se pustit do sestavění dortu. Vychladlou placku si dejte na plech nebo tác, potřete jí sirupem a poté krémem. Přikryjte další plackou a postup opakujte až do páté placky. Tu potřete sirupem z obou stran a nakonec celý dort potřete krémem.  Zbylou placku z ořezků rozdrobte na drobenku a posypte celý medovník.  Medovník nechte odpočinout do druhého dne.
      TIP: Do drobenky můžete přidat i namleté ořechy.