Medovník
Znáte někoho, kdo by nemiloval medovník? Cukrárny, třeste se. Protože tento oblíbený dezert si díky našemu receptu může doma snadno připravit každý.
- Čas přípravy1 hodiny
- 12 porce
Ingredience
Na těsto:
- 180 g Hery
- 180 g moučkového cukru
- 6 lžic medu
- 4 lžíce smetany
- 1 vejce
- 1 lžička kakaa
- 450 g hladké mouky
- 1,5 lžičky jedlé sody
Na krém:
- 250 ml mléka
- 4 lžíce hladké mouky
- 250 g Hery máslové
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
Na sirup:
- 2 lžíce krystalového cukru
- 50 ml rumu
- 150 ml vody
Postup přípravy
- Na krém dejte do hrnce vařit mléko a přisypte přesátou hladkou mouku. Důkladně míchejte dokud se směs nezačne vařit. Chvilku směs povařte, stáhněte z ohně a dejte stranou.
- Ve vodní lázní smíchejte Heru, cukr, med, smetanu, vejce a kakao. Nad parou ingredience šlehejte cca 5 minut. Vyšlehanou směs smíchejte s moukou a sodou, a nechte cca 5 minut odpočívat v zakryté míse. Pokud je těsto řídké, přidejte mouku.
- Těsto rozdělte na 5 dílů a vyválejte placky, vykrojte kruhy tvaru menší dortové formy. Ze zbylého těsta udělejte placku, ta vám později poslouží jako drobenka.
- Placky pečte na 180 °C, cca 4 minuty dozlatova. Po upečení nechte placky vychladnout.
- Teď si dodělejte krém. Připravenou kaši zašlehejte do Hery máslové, cukru a rumu.
- A můžete se pustit do sestavění dortu. Vychladlou placku si dejte na plech nebo tác, potřete jí sirupem a poté krémem. Přikryjte další plackou a postup opakujte až do páté placky. Tu potřete sirupem z obou stran a nakonec celý dort potřete krémem. Zbylou placku z ořezků rozdrobte na drobenku a posypte celý medovník. Medovník nechte odpočinout do druhého dne.
TIP: Do drobenky můžete přidat i namleté ořechy.