Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Medovník

  • Čas pečení1 hodiny 0 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Medovník

Ingredience

  • - 180 g Hery
  • - 180 g moučkového cukru
  • - 6 lžic medu
  • - 4 lžíce smetany
  • - 1 vejce
  • - 1 lžička kakaa
  • - 450 g hladké mouky
  • - 1,5 lžičky jedlé sody
  • - 250 ml mléka
  • - 4 lžíce hladké mouky
  • - 250 g Hery máslové
  • - 150 g moučkového cukru
  • - 2 lžíce rumu
  • - 2 lžíce krystalového cukru
  • - 50 ml rumu
  • - 150 ml vody
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Na krém dejte do hrnce vařit mléko a přisypte přesátou hladkou mouku. Důkladně míchejte dokud se směs nezačne vařit. Chvilku směs povařte, stáhněte z ohně a dejte stranou. Ve vodní lázní smíchejte Heru, cukr, med, smetanu, vejce a kakao. Nad parou ingredience šlehejte cca 5 minut. Vyšlehanou směs smíchejte s moukou a sodou, a nechte cca 5 minut odpočívat v zakryté míse. Pokud je těsto řídké, přidejte mouku. Těsto rozdělte na 5 dílů a vyválejte placky, vykrojte kruhy tvaru menší dortové formy.  Ze zbylého těsta udělejte placku, ta vám později poslouží jako drobenka.  Placky pečeme na 180 °C, cca 4 minuty dozlatova.  Po upečení nechte placky vychladnout.  Teď si dodělejte krém. Připravenou kaši zašlehejte do Hery máslové, cukru a rumu.  Sestavení dortu. Vychladlou placku si dejte na plech nebo tác, potřete jí sirupem a poté krémem. Přikryjte další plackou a postup opakujte až do páté placky. Tu potřete sirupem z obou stran a nakonec celý dort potřete krémem.  Zbylou placku z ořezků rozdrobte na drobenku a posypte celý medovník.  Medovník nechte odpočinout do druhého dne.
TIP: Do drobenky můžete přidat i namleté ořechy.