Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Čokoládový dort nejen na Velikonoce

Více čokoládový už být snad ani nemůže. Po tomto čokoládovém dortu se budete olizovat za ušima pěkně dlouho! Chutná totiž ještě lépe, než vypadá. Připravte ho třeba koledníkům na Velikonoce.
  • Čas pečení45 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Čokoládový dort nejen na Velikonoce

Ingredience

  • 600 g hladké mouky
  • 300 g cukru moučky
  • 100 g kvalitního kakaového prášku
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 4 vejce
  • 500 ml polotučného mléka
  • 200 g Hery Máslová příchuť
  • 500 ml horké vody
  • 750 g mascarpone
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 400 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • libovolné množství čokoládových vajíček (různé velikosti)
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny a důkladně je promíchejte. Heru rozpusťte v hrnci a nechte ji vychladnout. V menší misce prošlehejte mléko s vejci metličkou a následně přidejte rozpuštěnou Heru. Předehřejte si troubu na 170 °C.
  2. Tekutou část přidejte do mísy se sypkými surovinami. Promíchejte. Vznikne hustá směs, kterou rozředíte horkou vodou. Důkladně vše ještě jednou promíchejte. Těsto bude řidší, ale žádnou paniku. Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 26 nebo 28 cm. Vyložte její dno i boky pečicím papírem a nalijte do ní připravené těsto.
  3. Směs pečte zhruba 90 minut. Nelekejte se změn, povrch korpusu hodně vyskočí a bude popraskaný. Vše ale spolehlivě zamaskujete krémem. Korpus nechejte úplně vychladnout. Pokud máte čas – ideálně do druhého dne.
  4. Když máte hotový korpus, připravte si krém: Základem je mascarpone a čokoládová ganache, což je směs smetany a čokolády. Smetanu dejte do hrnce na plotnu a přiveďte k varu. Vypněte plotnu a nalámejte do smetany čokoládu. Směs nechejte pět minut stát a poté vymíchejte metličkou do hladké čokoládové hmoty. Nechejte vychladnout.
  5. Do mísy robota se šlehací metlou dejte mascarpone a přidejte ganache (musí být vlažná, téměř studená). Vše vyšlehejte na vysoké otáčky do čokoládového krému.
  6. Korpus dortu prokrojte čtyřikrát nebo pětkrát, jak vám to vyjde. Jednotlivé vrstvy promažte krémem. Kdo chce, může použít i marmeládu. Celý dort potřete krémem a pěkně uhlaďte. Na závěr vše ozdobte čokoládovými vajíčky. Nechejte vychladit v lednici a poté už si jen vychutnejte každý kousek tohoto extra čokoládového dortu!