Malinovo-ostružinový koláč s mascarpone
Víte, že lesní ovoce stejně nejlíp chutná doma? Ne? Tak si upečte tento svěží koláč a vychutnejte si ho v pohodlí své kuchyně.
Čas přípravy20 minut
12 porce

Ingredience
Korpus:
- 250 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 80 g krupicového cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 125 g Hery
- Hera na vymazání formy
- suché luštěniny na zatížení
Náplň:
- 4 žloutky
- 500 g mascarpone
- 170 g moučkového cukru
Na ozdobu:
- 200 g malin
- 300 g ostružin
- lístky máty
Postup přípravy
- Mouku smícháme s kypřicím práškem a prosejeme ji na vál. Přidáme cukr, špetku soli, vejce a Heru nakrájenou na kousky. Ze všech přísad rychle vypracujeme pevné těsto. Zabalíme je do folie a na 30 minut uložíme do ledničky. Koláčovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem. Z těsta vyválíme kulatý plát o průměru asi 30 cm a formu jím vyložíme. Vytvoříme zvýšený okraj a přebytečné těsto odřízneme. Na korpus položíme alobal a nasypeme na něj luštěniny, abychom těsto zatížili a při pečení se v něm netvořily bubliny. Pečeme ho ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 25 minut. Po upečení opatrně odstraníme alobal s fazolemi a korpus necháme mírně vychladnout ve formě. Pak ho vyklopíme na kovovou mřížku a necháme vychladnout úplně.
- Žloutky vyšleháme s cukrem na horké vodní lázni do pěny. Směs necháme vychladnout a pak do ní vmícháme mascarpone. Upečený korpus naplníme krémem a ozdobně poklademe očištěnými malinami a ostružinami. Koláč ozdobíme mátou a ihned podáváme.
