use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Malinovo-ostružinový koláč s mascarpone

Víte, že lesní ovoce stejně nejlíp chutná doma? Ne? Tak si upečte tento svěží koláč a vychutnejte si ho v pohodlí své kuchyně.
  • 1 hodiny
  • Čas přípravy20 minut
  • 12 porce
recipe image Malinovo-ostružinový koláč s mascarpone

Ingredience

Korpus:
  • 250 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 80 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 125 g Hery
  • Hera na vymazání formy
  • suché luštěniny na zatížení
Náplň:
  • 4 žloutky
  • 500 g mascarpone
  • 170 g moučkového cukru
Na ozdobu:
  • 200 g malin
  • 300 g ostružin
  • lístky máty

      Postup přípravy
      1. Mouku smícháme s kypřicím práškem a prosejeme ji na vál. Přidáme cukr, špetku soli, vejce a Heru nakrájenou na kousky. Ze všech přísad rychle vypracujeme pevné těsto. Zabalíme je do folie a na 30 minut uložíme do ledničky. Koláčovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem. Z těsta vyválíme kulatý plát o průměru asi 30 cm a formu jím vyložíme. Vytvoříme zvýšený okraj a přebytečné těsto odřízneme. Na korpus položíme alobal a nasypeme na něj luštěniny, abychom těsto zatížili a při pečení se v něm netvořily bubliny. Pečeme ho ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 25 minut. Po upečení opatrně odstraníme alobal s fazolemi a korpus necháme mírně vychladnout ve formě. Pak ho vyklopíme na kovovou mřížku a necháme vychladnout úplně.
      2. Žloutky vyšleháme s cukrem na horké vodní lázni do pěny. Směs necháme vychladnout a pak do ní vmícháme mascarpone. Upečený korpus naplníme krémem a ozdobně poklademe očištěnými malinami a ostružinami. Koláč ozdobíme mátou a ihned podáváme.