Kremeš
Ačkoliv by se mohlo zdát, že jeho příprava zabere dlouhé hodiny, opak je pravdou. Kremeš je na přípravu vážně snadný. Jen pozor, bývá silně návykový!
Čas přípravy35 minut
16 porce

Ingredience
Seznam ingrediencí
- 250 g Hera máslová pokojové teploty
- 2 pláty listového těsta
- 1 l mléka
- 3 sáčky vanilkového pudinkového prášku
- 250 g cukru krupice
- 3 vejce
- 500 ml smetany ke šlehání
- semínka z 1 vanilkového lusku
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
- Nejprve rozehřejte troubu na 180 °C. Pláty listového těsta rozložte na dva plechy, propíchejte vidličkou, aby se na nich netvořily bublinky, a pečte asi 10–15 minut dozlatova.
- Poté udělejte náplň: v menší části mléka rozmíchejte dohladka pudinky s 200 g cukru a třemi žloutky. Zbylé mléko mezitím zahřejte a vlijte do něj rozmíchaný pudink. Přiveďte k varu, vařte asi 2 minuty a odstavte.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který vmícháte do ještě horkého pudinku. Zakryjte jej fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout.
- Rozšlehejte Heru do pěny a postupně přidávejte pudink.
- Vyšlehejte tuhou smetanu se zbylým cukrem a vanilkovými semínky.
- Vyložte plech alobalem, dejte na něj plát listového těsta, potřete pudinkovým krémem a poté šlehačkou. Druhý plát předem rozřežte na čtverečky (cca 6 × 6 cm) a rozložte na vrstvu šlehačky.
- Nakonec poprašte moučkovým cukrem a nechte alespoň 3 hodiny (nebo ideálně přes noc) vychladnout.
