Koláč s mákem a jablky
Přesně takhle chutná podzim! Jablka a mák tvoří dokonalý pár, jehož chuti podlehne každý. Příprava koláče je navíc extra snadná.
Čas přípravy20 minut
16 porce

Ingredience
Těsto
- 125 g Hera máslová
- 300 g mletého máku
- 6 vajec
- 6 lžic cukru krupice
- 4 velká jablka
- 200 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- sušené ovoce / rozinky / mandle / jiné ořechy
Poleva
- 140 g Hera máslová
- 200 g čokolády na vaření
Postup přípravy
- Než začnete s pečením, předehřejte si troubu na 180 °C. Mák povařte a vodu slijte. Jablka nastrouhejte na jemno a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu.
- Heru máslovou, cukr a vanilkový cukr šlehejte, dokud nevznikne nadýchaná směs. Opatrně přidávejte žloutky jeden po druhém a vše prošlehejte. Do směsi přidejte mák, krupici, prášek do pečiva a nakonec i jablka.
- Z bílků připravte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do těsta. Můžete přidat i ořechy, sušené ovoce či rozinky. Těsto nalijte na předem vymazaný a vysypaný plech a dejte péct zhruba na hodinu. Míru upečení můžete vyzkoušet špejlí – pokud se těsto nelepí, je koláč hotový!
- Příprava čokoládové polevy je snadná. Nad vodní lázní rozpusťte dohromady čokoládu na vaření a Heru máslovou. Pořádně polevu promíchejte, ať nemá hrudky, a poté ji naneste na vychladlý koláč.
- Náš tip: Posypte koláč nasekanými ořechy, bude tak božsky křupavý.
