use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Karamelovo-jablečné cupcakes

Jak se říká – kolik cupcakes znáte, tolikrát jste pekařem. Díky jablkám, která jsou i v těstě, jsou tyto krásně vláčné. Nedá se nic dělat, je načase je vyzkoušet.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy1 hodiny
  • 12 porce
recipe image Karamelovo-jablečné cupcakes

Ingredience

Na těsto:
  • 150 g jablek, oloupaných a zbavených jadřince
  • 125 g hladké mouky
  • 1 a ¼ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • ¼ lžičky sody
  • 125 g krystalového cukru
  • 125 g Hery máslové, změklé
  • 3 menší vajíčka
  • 1 lžíce melasy (lze nahradit medem)
  • 150 ml jablečného džusu
Na karamelizovaná jablíčka:
  • 110 g jablek, oloupaných a zbavených jadřince
  • 20 g Hery máslové, nakrájené na kostky
  • 35 g jemného tmavého cukru
  • 35 ml vysokoprocentní smetany ke šlehání (ideálně 40%, ale postačí i33 %)
Smetanový krém:
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 sáček smetanového pudinku
  • 60 g krupicového cukru
  • 200 g Hery máslové, změklé

      Cupcakes:
      1. Troubu předehřejte na 170°. Nejprve si nakrájejte jablka na menší kostky. Poté je přendejte do sítka a pomocí lžíce je stlačte, abyste z nich odstranili případnou přebytečnou šťávu. Dejte stranou. Do šlehací mísy si prosejte všechny suché ingredience, přidejte změklou Heru máslovou a vajíčka a šlehejte asi 1,5 minuty. Potom ke směsi přidejte jablečný džus a melasu. Ještě jednou prošlehejte, ať je těsto hladké. Do takto připraveného těsta přidejte i jablka a prošlehejte.  Košíčky naplňte asi do ¾ jejich výšky.  Pečte přibližně 20 minut, nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá. Jakmile jsou košíčky upečené, nechte je ještě 5 minut v pečícím plechu. Poté přemístěte na chladící mřížku.
      Smetanový krém:
      1. Pudink připravte podle návodu na obalu. Vařte, dokud pudink nezhoustne a neprobublá (tímto se zbavíte chuti škrobu). Připravený pudink přelijte do nerezové misky a nechte jej zcela vychladnout. Je důležité předejít vytvoření škraloupu, proto mísu buď zakryjte potravinářskou fólií, nebo povrch pudinku poprašte moučkovým cukrem. Při chladnutí pudink občas metličkou jemně prošlehejte.  Do vychladlého pudinku vmíchejte po kouscích Heru máslovou a šlehejte, dokud vám nevznikne hladký krém.
      Karamelizovaná jablíčka:
      1. Jablka pokrájejte na menší kousky, přendejte do menšího silnostěnného rendlíku a zahřívejte na středním plamenu. Přidejte Heru máslovou, tmavý cukr a přiveďte k varu.  Poté oheň ztlumte a nechte probublávat asi 5–6 minut, nebo dokud se karamel nezbarví do krásně jantarové barvy.  Karamel sundejte z horké plotýnky a za pomoci metličky vmíchejte smetanu, poté nechte zcela vychladnout. Celá směs ještě krásně zhoustne.
      Dokončení:
      1. Cupcakes zdobte připraveným krémem a karamelizovanými jablíčky. Pro ozvláštnění můžeme do krému karamelizovaná jablíčka rovnou vmíchat.