Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Jahodovo-smetanový dort

  • Čas pečení1 hodiny 0 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Jahodovo-smetanový dort

Ingredience

  • 100 g hořké čokolády
  • 300 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 300 g krupicového cukru
  • 6 vajec
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 150 ml mléka
  • 300 g smetanového sýra
  • 50 g moučkového cukru
  • 400 ml smetany
  • 2 ČL vanilkového cukru
  • 500 g jahod (pokud možno menších)
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Před přípravou jahodového dortu si předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Plech vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozlámejte na menší kousky a společně s máslovou Herou je nechte rozpustit v hrnci na mírném ohni. Cukr a vejce vyšlehejte pomocí metličkového mixéru do krémové konzistence. Pomalu přimíchávejte tekutou směs rozpuštěné čokolády a rostlinného tuku.
  2. Do mísy, ve které máte směs mouky, mletých lískových ořechů a špetky soli přilévejte za stálého míchání mléko, dokud se nevytvoří těsto. Na připravený plech s pečicím papírem rozprostřete těsto a umístěte ho do předehřáté trouby asi na 20 minut. Jestli je již těsto hotové, můžete zkontrolovat pomocí dřevěné špejle, která by po zapíchnutí a vytažení měla zůstat suchá.
  3. Smetanový sýr a moučkový cukr vyšlehejte do jemného krému. Smetanu s vanilkovým cukrem vyšlehejte elektrickým ručním mixérem a postupně přidávejte krém ze smetanového sýru. Hotovou náplň nechte vychladnout v ledničce. Mezitím si očistěte jahody, odkrojte slabší plátky a zbytek jahody nechte vcelku. Vychladlé těsto podélně rozkrojte na dvě stejně velké vrstvy. Se zdobičkou naplněnou krémem budete tvořit rovnoměrné kuličky na první korpus. Nechte si cca 2cm okraje, aby vám později krém nevytekl, a následně na krémové kuličky pokládejte plátky připravených jahod. Na vrch prvního, již ozdobeného korpusu přiložte druhý a ozdobte ho stejným způsobem, tentokrát bez okrajů. Ozdobte většími kusy jahod. Dort nechte vychladit v ledničce. Nakonec nakrájejte na menší kousky a podávejte jako jahodové řezy.