Jahodovo-smetanový dort
Letní dort s jahodami a krémem ze smetanového sýra. Zní to dobře? Je to dobré!
Čas přípravy45 minut
12 porce

Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 100 g hořké čokolády
- 300 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 300 g krupicového cukru
- 6 vajec
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g mletých lískových oříšků
- 2 ČL prášku do pečiva
- špetka soli
- 150 ml mléka
- 300 g smetanového sýra
- 50 g moučkového cukru
- 400 ml smetany
- 2 ČL vanilkového cukru
- 500 g menších jahod
Postup přípravy:
- Před přípravou jahodového dortu si předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Plech vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozlámejte na menší kousky a společně s máslovou Herou ji nechte rozpustit v hrnci na mírném ohni. Cukr a vejce vyšlehejte pomocí metličkového mixéru do krémové konzistence. Pomalu přimíchávejte tekutou směs rozpuštěné čokolády a rostlinného tuku.
- Do mísy, ve které máte směs mouky, mletých lískových ořechů a špetky soli přilévejte za stálého míchání mléko, dokud se nevytvoří těsto. Smíchejte se směsí čokolády, Hery, cukru a vajec. Na připravený plech s pečicím papírem rozprostřete těsto a umístěte ho do předehřáté trouby asi na 20 minut. Jestli je již těsto hotové, můžete zkontrolovat pomocí dřevěné špejle, která by po zapíchnutí a vytažení měla zůstat suchá.
- Smetanový sýr a moučkový cukr vyšlehejte do jemného krému. Smetanu s vanilkovým cukrem vyšlehejte elektrickým ručním mixérem a postupně přidávejte krém ze smetanového sýru. Hotovou náplň nechte vychladnout v ledničce. Mezitím si očistěte jahody, odkrojte slabší plátky a zbytek jahody nechte vcelku.
- Vychladlé těsto podélně rozkrojte na dvě stejně velké vrstvy. Se zdobičkou naplněnou krémem budete tvořit rovnoměrné kuličky na první korpus. Nechte si cca 2 cm okraje, aby vám později krém nevytekl, a následně na krémové kuličky pokládejte plátky připravených jahod. Na vrch prvního, již ozdobeného korpusu přiložte druhý a ozdobte ho stejným způsobem, tentokrát bez okrajů. Ozdobte většími kusy jahod. Dort nechte vychladit v ledničce. Nakonec nakrájejte na menší kousky a podávejte jako jahodové řezy.
