Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Jahodovo-smetanový dort

Letní dort s jahodami a krémem ze smetanového sýra. Zní to dobře? Je to dobré!
  • 1 hodiny 15 minut
  • Čas přípravy45 minut
  • 12 porce
recipe image Jahodovo-smetanový dort

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 100 g hořké čokolády
  • 300 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 300 g krupicového cukru
  • 6 vajec
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 150 ml mléka
  • 300 g smetanového sýra
  • 50 g moučkového cukru
  • 400 ml smetany
  • 2 ČL vanilkového cukru
  • 500 g menších jahod
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Postup přípravy:
  1. Před přípravou jahodového dortu si předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Plech vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozlámejte na menší kousky a společně s máslovou Herou ji nechte rozpustit v hrnci na mírném ohni. Cukr a vejce vyšlehejte pomocí metličkového mixéru do krémové konzistence. Pomalu přimíchávejte tekutou směs rozpuštěné čokolády a rostlinného tuku.
  2. Do mísy, ve které máte směs mouky, mletých lískových ořechů a špetky soli přilévejte za stálého míchání mléko, dokud se nevytvoří těsto. Smíchejte se směsí čokolády, Hery, cukru a vajec. Na připravený plech s pečicím papírem rozprostřete těsto a umístěte ho do předehřáté trouby asi na 20 minut. Jestli je již těsto hotové, můžete zkontrolovat pomocí dřevěné špejle, která by po zapíchnutí a vytažení měla zůstat suchá.
  3. Smetanový sýr a moučkový cukr vyšlehejte do jemného krému. Smetanu s vanilkovým cukrem vyšlehejte elektrickým ručním mixérem a postupně přidávejte krém ze smetanového sýru. Hotovou náplň nechte vychladnout v ledničce. Mezitím si očistěte jahody, odkrojte slabší plátky a zbytek jahody nechte vcelku.
  4. Vychladlé těsto podélně rozkrojte na dvě stejně velké vrstvy. Se zdobičkou naplněnou krémem budete tvořit rovnoměrné kuličky na první korpus. Nechte si cca 2 cm okraje, aby vám později krém nevytekl, a následně na krémové kuličky pokládejte plátky připravených jahod. Na vrch prvního, již ozdobeného korpusu přiložte druhý a ozdobte ho stejným způsobem, tentokrát bez okrajů. Ozdobte většími kusy jahod. Dort nechte vychladit v ledničce. Nakonec nakrájejte na menší kousky a podávejte jako jahodové řezy.