use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes

Jahodovo-smetanový dort

Letní dort s jahodami a krémem ze smetanového sýra. Zní to dobře? Je to dobré!
  • 1 hodiny 15 minut
  • Čas přípravy45 minut
  • 12 porce
recipe image Jahodovo-smetanový dort

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • Includes
    100 g hořké čokolády
  • Includes
    300 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • Includes
    300 g krupicového cukru
  • Includes
    6 vajec
  • Includes
    300 g polohrubé mouky
  • Includes
    100 g mletých lískových oříšků
  • Includes
    2 ČL prášku do pečiva
  • Includes
    špetka soli
  • Includes
    150 ml mléka
  • Includes
    300 g smetanového sýra
  • Includes
    50 g moučkového cukru
  • Includes
    400 ml smetany
  • Includes
    2 ČL vanilkového cukru
  • Includes
    500 g menších jahod
      Postup přípravy:
      1. Před přípravou jahodového dortu si předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Plech vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozlámejte na menší kousky a společně s máslovou Herou ji nechte rozpustit v hrnci na mírném ohni. Cukr a vejce vyšlehejte pomocí metličkového mixéru do krémové konzistence. Pomalu přimíchávejte tekutou směs rozpuštěné čokolády a rostlinného tuku.
      2. Do mísy, ve které máte směs mouky, mletých lískových ořechů a špetky soli přilévejte za stálého míchání mléko, dokud se nevytvoří těsto. Smíchejte se směsí čokolády, Hery, cukru a vajec. Na připravený plech s pečicím papírem rozprostřete těsto a umístěte ho do předehřáté trouby asi na 20 minut. Jestli je již těsto hotové, můžete zkontrolovat pomocí dřevěné špejle, která by po zapíchnutí a vytažení měla zůstat suchá.
      3. Smetanový sýr a moučkový cukr vyšlehejte do jemného krému. Smetanu s vanilkovým cukrem vyšlehejte elektrickým ručním mixérem a postupně přidávejte krém ze smetanového sýru. Hotovou náplň nechte vychladnout v ledničce. Mezitím si očistěte jahody, odkrojte slabší plátky a zbytek jahody nechte vcelku.
      4. Vychladlé těsto podélně rozkrojte na dvě stejně velké vrstvy. Se zdobičkou naplněnou krémem budete tvořit rovnoměrné kuličky na první korpus. Nechte si cca 2 cm okraje, aby vám později krém nevytekl, a následně na krémové kuličky pokládejte plátky připravených jahod. Na vrch prvního, již ozdobeného korpusu přiložte druhý a ozdobte ho stejným způsobem, tentokrát bez okrajů. Ozdobte většími kusy jahod. Dort nechte vychladit v ledničce. Nakonec nakrájejte na menší kousky a podávejte jako jahodové řezy.