Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Jahodovo-ricottový dort

Svět se vrací do normálu a to je potřeba oslavit. A co by to bylo za oslavu bez dortu. A i proto je tady další díl #heraacademy. Abychom se společně naučili krásně lehký nadýchaný a jarní jahodovo-ricottový dort. S Kamilou Nývltovou se už znáte z jedné z předchozích epizod, tak pojďte zpátky k ní do kuchyně, tenhle dort upekla pro svou maminku a pro vás všechny ke dni matek. Tak šup na náš youtube kanál. http://www.youtube.com/c/PecenijeradostCz
  • 1 hodiny
  • Čas přípravy30 minut
  • 4 porce
recipe image Jahodovo-ricottový dort

Ingredience

  • 175 g vychlazené Hery
  • 200 g hladké mouky
  • 85 g krupicového cukru
  • špetka soli
Na náplň:
  • 500 g čerstvých jahod
  • 7 plátků želatiny
  • 100 ml mléka
  • 250 g ricotty
  • 140 g krupicového cukru
  • 300 ml smetany ke šlehání (33%)
Na ozdobu:
  • 150 g čerstvých jahod a malin
  • lístky máty
  • moučkový cukr na poprášení

      1. Troubu předehřejte na 160 °C.
      2. Dno formy vymažte Herou a vysypte hrubou moukou
      3. Nasekanou Heru promněte s moukou, cukrem a špetkou soli a zpracujte na těsto. Poté ho pomocí lžíce vtlačte do vymazané a vysypané formy.
      4. Propíchejte dno vidličkou a pečeme 25–30 minut, dokud nebude těsto upečené do růžova. Nechte vychladnout.
      5. Na náplň rozmixujte 500 g jahod. Namočte želatinu do studené vody. Mléko vlijte do hrnce, zahřejte a odstavte.
      6. Ze želatiny vymačkejte vodu, přidejte ji k mléku a promíchejte, aby se rozpustila. Nechte trochu zchladnout.
      7. V míse promíchejte rozmixované jahody, mléko se želatinou, ricottu a cukr. Smetanu ušlehejte do tuha a zlehka přimíchejte do náplně. Směs vlijte na připravený základ do formy a dejte chladit (ideálně přes noc).
      8. Dort vyjměte z formy, ozdobte nakrájeným ovocem a mátou a pocukrujte.