Jahodovo-ricottový dort
Svět se vrací do normálu a to je potřeba oslavit. A co by to bylo za oslavu bez dortu. A i proto je tady další díl #heraacademy. Abychom se společně naučili krásně lehký nadýchaný a jarní jahodovo-ricottový dort. S Kamilou Nývltovou se už znáte z jedné z předchozích epizod, tak pojďte zpátky k ní do kuchyně, tenhle dort upekla pro svou maminku a pro vás všechny ke dni matek. Tak šup na náš youtube kanál. http://www.youtube.com/c/PecenijeradostCz
Čas přípravy30 minut
4 porce

Ingredience
- 175 g vychlazené Hery
- 200 g hladké mouky
- 85 g krupicového cukru
- špetka soli
Na náplň:
- 500 g čerstvých jahod
- 7 plátků želatiny
- 100 ml mléka
- 250 g ricotty
- 140 g krupicového cukru
- 300 ml smetany ke šlehání (33%)
Na ozdobu:
- 150 g čerstvých jahod a malin
- lístky máty
- moučkový cukr na poprášení
- Troubu předehřejte na 160 °C.
- Dno formy vymažte Herou a vysypte hrubou moukou
- Nasekanou Heru promněte s moukou, cukrem a špetkou soli a zpracujte na těsto. Poté ho pomocí lžíce vtlačte do vymazané a vysypané formy.
- Propíchejte dno vidličkou a pečeme 25–30 minut, dokud nebude těsto upečené do růžova. Nechte vychladnout.
- Na náplň rozmixujte 500 g jahod. Namočte želatinu do studené vody. Mléko vlijte do hrnce, zahřejte a odstavte.
- Ze želatiny vymačkejte vodu, přidejte ji k mléku a promíchejte, aby se rozpustila. Nechte trochu zchladnout.
- V míse promíchejte rozmixované jahody, mléko se želatinou, ricottu a cukr. Smetanu ušlehejte do tuha a zlehka přimíchejte do náplně. Směs vlijte na připravený základ do formy a dejte chladit (ideálně přes noc).
- Dort vyjměte z formy, ozdobte nakrájeným ovocem a mátou a pocukrujte.
