Jablečný závin
Záviny jsou taková naše klasika. Tento ke z kynutého těsta a plný samých dobrých věcí!
- Čas přípravy35 minut
- 20 porce
Ingredience
Na těsto:
- 125 g Hery máslové
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
- 25 g droždí
- 1 lžička cukru
- 150 ml mléka
- 1 vejce (na potření)
Na náplň:
- 10 jablek
- 8 lžic kokosu
- 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
- 2 hrsti nasekaných mandlí
- 2 lžičky skořice
- 6 lžic cukru krupice
Postup přípravy
- Prvně si připravte kvásek. Smíchejte 1/3 teplého mléka, droždí a lžičku cukru.
- Jablka nakrájejte na malé kostičky (kdo nechce ztrácet čas krájením, tak stačí nastrouhat).
- Na vál si dejte mouku, udělejte do ní důlek, vlijte kvásek, dejte nastrouhanou Heru máslovou a zbytek teplého mléka. Vše propracujte na vláčné těsto. Vypracované těsto bez kynutí rozdělte na dva díly.
- Z každého dílu vyválejte obdélník, posypte kokosem, navrstvěte po celé ploše nastrouhaná jablka, posypte ořechy, skořicí a cukrem krupicí. Rohy těsta přetáhněte dovnitř a srolujte.
- Plech si vyložte pečicím papírem. Závin přeneste na plech, propíchejte vidličkou a potřete vejcem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C do zezlátnutí cca 15 minut.