Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Jablečný dort s hrozinkami

Dort plný jablek, rozinek a mandlí se hodí snad pro všechny příležitosti. A strouhaná drobenka nahoře je taak křupavá...
  • 1 hodiny 10 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 12 porce
recipe image Jablečný dortík s hrozinkami

Ingredience

Křehké těsto:
  • 2 a 3 sklenice mouky
  • 1 a 1/5 kostky Hera
  • 3 sklenice cukru
  • 1 vejce
Jablečná hmota:
  • 1,5 kg jablek
  • 1,5 sklenice cukru
  • 5 lžiček skořice
  • 3 lžíce rozinek
  • 1 sklenice mandlí nebo mandlových plátků
Drobenka:
  • 1 sklenice cukru
  • 1 kostka Hera
  • 1 sklenice polohrubé mouky

      Postup přípravy
      1. Utřete tuk Hera na nadýchanou hmotu, přidejte jedno vejce a mouku. Všechno promíchejte. Koláč přeneste na stůl a rychle jej propracujte. Zabalte těsto do fólie a nechte 30 minut v ledničce.
      2. Na pánev nasypte cukr. Až mírně zhnědne, přilijte 1/3 vody. Poté přidejte do vzniklého karamelu oloupaná jablka, nakrájená na větší kousky, a nechte opéct. Nakonec přidejte skořici, rozinky a mandle. Vše promíchejte.
      3. Na dno a strany velké koláčové formy naneste vychlazené těsto. Jeho část na dně propíchejte vidličkou. Jablečnou hmotu nechte vychladnout a dejte ji do formy vyložené těstem.
      4. Z mouky, cukru a tuku Hera zpracujte drobenku a nechte ji v mrazáku ztvrdnout. Ztvrdlou krustu nastrouhejte přímo na jablečný koláč. Dejte do předehřáté trouby a pečte cca 40 minut při 180 °C.