use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Hruškový dort inspirovaný větrníkem

Není to nejjednodušší recept, ale mezi nejchutnější bychom jej rozhodně zařadili. Hruškový dort inspirovaný větrníkem potěší všechny, kteří nikdy neodolají návštěvě cukrárny. Mňam.
  • 4 hodiny 15 minut
  • Čas přípravy1 hodiny 30 minut
  • 12 porce
recipe image Hruškový dort inspirovaný větrníkem

Ingredience

Těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 120 g Hery
  • sušené fazole na zatížení těsta
Náplň:
  • 3 hrušky
  • 1 PL hnědého krystalového cukru
  • ½ citronu
  • špetka skořice
  • 3 PL marmelády (meruňková, angreštová)
Karamelový krém:
  • 100 g cukru krupice
  • 350 ml smetany
  • 40 g vanilkového pudinkového prášku
  • 1 žloutek
  • 200 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vanilinový cukr
Pudinkový krém:
  • 1 pudink bez vaření
  • 1 tvaroh
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 120 ml mléka
Zdobení:
  • 1 malá hruška
  • 1 PL práškového cukru
  • ½ citronu
  • kousek skořice
  • špetka zázvoru
  • 3 hřebíčky
  • čokoládové hoblinky

      Postup přípravy:
      1. Heru nechte ztuhnout v mrazáku.
      2. Mouku s cukrem prosejte na vál. Přidejte vejce a nastrouhejte ztuhlou Heru. Rychle, ale důkladně vypracujte hladké těsto. Zpočátku používejte ke smíchání špachtli, pak propracujte rukama, ale co nejrychleji, aby těsto nezteplalo, jinak zůstane i po upečení tvrdé a nerozleží se.
      3. Těsto zabalte do fólie a nechte odležet v chladu 30 minut.
      4. Mezitím si připravte základ karamelového krému. Krupicový cukr (100 g) rozpusťte na mírném ohni na pánvičce na karamel. Opatrně postupně přilijte 2 dcl smetany o pokojové teplotě. Za stálého míchání rozvařte a odstavte z ohně.
      5. Ve zbylé smetaně rozmíchejte pudinkový prášek se žloutkem a mírně zahřejte. Přilijte smetanový karamel a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 2 minuty, než pudink zhoustne.
      6. Za častého míchání nechte vychladnout.
      7. A je čas vytáhnout těsto. Rozválejte jej na kulatý plát a vyložte jím koláčovou formu (zbytky těsta dejte ve fólii zpět do chladu lednice – ještě se budou hodit). Vytvořte zvýšený okraj.
      8. Na těsto položte alobal, který zatížíte fazolemi. (Pokud zrovna nemáte doma fazole, propíchejte těsto alespoň vidličkou, aby se tolik nekroutilo.)
      9. Předpečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.
      10. Připravte si hrušky: oloupejte je, zbavte jader a nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru. Pokapejte je šťávou z půlky citronu, aby nezhnědly.
      11. Předpečený korpus potřete marmeládou a naskládejte na něj připravené hrušky. Posypejte je cukrem a skořicí.
      12. Dejte dopéct při 180 °C ještě asi 25–30 minut, dokud nebudou okraje zlatohnědé.
      13. Dokončete karamelový krém. Vychladlý základ rozšlehejte ručním mixérem, postupně po částech přidejte moučkový cukr (50 g), vanilkový cukr a nakonec změklé máslo.
      14. Vyšlehejte na hladký krém, který dejte chladit do lednice.
      15. Připravte si pudinkový krém: do tvarohu zašlehejte ručním mixérem cukr a vanilkový cukr, poté pudink bez vaření.
      16. Postupně přilévejte mléko, až dosáhnete požadované konzistence.
      17. Vyšlehejte na hladký krém, který také dejte chladit do lednice.
      18. Hotový dortový základ nechte vychladnout – napřed ve formě, pak na mřížce.
      19. Mezitím využijete uvolněnou troubu. Zbylé těsto vyválejte na placku, ze které vykrájejte malá kolečka o velikosti piškotů, třeba víčkem od PET lahve.
      20. Nasázejte je na pečicí papír a rychle upečte dozlatova – hlídejte je, trvá to jen pár minut. Horká kolečka obalte v troše moučkového cukru a nechte vychladnout.
      21. Nakonec blanšírovaná hruška: oloupejte ji vcelku a nechte i stopku – na ozdobu.
      22. Připravte rozvar: v malém kastrůlku rozpusťte ve vodě (tolik, aby se do ní hruška celá ponořila) cukr, přidejte citron a koření a 2 minuty povařte, aby koření pustilo vůni.
      23. Pak opatrně vložte celou hrušku a blanšírujte podle velikosti 1–2 minuty.
      24. Poté hrušku vytáhněte na lžíci a rychle zchlaďte pod tekoucí studenou vodou.
      25. Blížíme se do finále. Na vychladlý korpus navrstvěte 2/3 pudinkového krému, posázejte ho upečenými kolečky těsta, překryjte zbytkem krému, kterým potřete i boky zákusku, a vše uhlaďte nožem.
      26. Na pudinkový krém přijde karamelový, opět ho navrstvěte a uhlaďte.
      27. Vezměte vidličku a ozdobte celou plochu dortu vlnovkami.
      28. Okraje posypte čokoládovými hoblinami a doprostřed posaďte blanšírovanou hrušku.
      29. A teď to nejdůležitější a nejtěžší: dort nechte rozležet v lednici alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc.
      Tipy:
      1. 1) Bojíte se domácí výroby křehkého těsta? Lze jej koupit hotové v supermarketu. 2) Karamelový krém můžete udělat také z vařeného salka či s přídavkem kávy a na mnoho jiných způsobů. Pokud máte čas a chcete opravdu dobrý domácí karamel, recept na něj najdete ve článku na našich stránkách. 3) Toto NENÍ dietní dort, takže kupte tvaroh alespoň polotučný (a ne z vaničky). A jestli chcete opravdu dobrou chuť, tak tučný. 4) Když vynecháte kolečka těsta v pudinkovém krému, nic zásadně zlého se nestane. Jen je přece škoda vyhodit zbytky a kolečka navíc udělají trochu příjemnější, pevnější konzistenci zákusku.