Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Harlekýn

Zda pochází z Francie nebo Itálie, o tom se stále vedou poměrně rozsáhlé diskuze. U nás v Čechách ale není potřeba dort Harlekýn až tolik představovat. Patřil mezi pár sladkostí, které na rozdíl od jiných pamatujeme ještě ze svého dětství.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy1 hodiny
  • 12 porce
recipe image Harlekýn

Ingredience

Na těsto:
  • 5 žloutků
  • 150 g krystalového cukru
  • 35 g holandského kakaa
  • 2 PL rozpuštěného a vychladlého rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 100 ml vody (příp. mléka)
  • 200 g polohrubé mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • ušlehané bílky se špetkou soli
Na pařížskou šlehačku:
  • 300 ml 33% smetany
  • 20 g krystalového cukru
  • 20 g kakaa
  • 30 g hořké 70% čokolády
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Postup přípravy
  1. Vše přidávejte a vyšlehávejte postupně dle pořadí výše. Pozor na vmíchávání kakaa. Nesmí se vytvořit hrudky. Pěkně rozmíchejte, než přidáte vodu (nebo mléko).
  2. Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu nevymazávejte. Pouze na dno dejte pečicí papír. Zda je těsto upečené, zkuste špejlí. Zůstane-li suchá a nemáte-li na ní nalepené těsto, piškot je hotový. Nechte vychladnout. Pak ořízněte nožem kolem formy a vyklopte. Teprve vychladlý korpus můžete proříznout.
  3. Dle starých kuchařských knih by se Harlekýn správně neměl rozkrajovat, ale v tomto receptu to děláme. Záleží na tom, jak je korpus vysoký. Když je nízký, tak ho pouze zarovnejte a rovnou po vychladnutí potírejte a zdobte. Je-li vyšší, tak jej rozdělte na dvě patra a mezi nimi promažte pařížskou šlehačkou.
Recept na pařížskou šlehačku:
  1. Pařížskou šlehačku si připravte den předem. 300 ml smetany, 20 g krystalového cukru a 20 g kakaa pečlivě rozmícháte a přivedete k varu. Po projití varem stáhněte ze sporáku, přidejte 30 g hořké čokolády a za stálého míchání nechte rozpustit. Kakao i čokoládu přidejte podle toho, co máte rádi. Může být i méně kakaa. Krém však nebude tak tmavý. Za občasného míchání nechte vychladnout při pokojové teplotě. Poté vložte do lednice a nechte vychladit do druhého dne.
  2. Druhý den vyšlehejte nejprve zbylou bílou vychlazenou smetanu a následně pařížskou. Dort promažte a celý pokryjte tmavou vyšlehanou šlehačkou a následně ozdobte jak bílou, tak tmavou. Na Harlekýn nepatří ovoce, takže jej ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo jinou čokoládovou ozdobou.