Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Dýňový koláč

Dýně, kam se člověk podívá! Ano, i v tomto koláči je jí požehnaně. Vyzkoušíte?
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 12 porce
recipe image Dýňový koláč

Ingredience

Na těsto:
  • 250 g celozrnné mouky
  • 100 g Hery máslové
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
Na náplň:
  • 500 g dýně zbavené jádřinců
  • 150 g Hery máslové
  • 100 g hnědého cukru
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka mletého nového koření
  • špetka skořice

      Postup přípravy:
      1. Mouku prosejte s moučkovým cukrem, přidejte změklou Heru máslovou, vejce, cca 2 lžíce vody a špetku soli. Ze směsi vypracujte hladké těsto, které nechte v chladu asi 30 minut odležet.
      2. Mezitím dýni oloupejte, nakrájejte na kousky a pečte v troubě asi 30 minut na 180 °C. Upečenou dýni rozmixujte s cukrem, rozehřátou Herou máslovou, muškátovým oříškem a kořením.
      3. Odleželé těsto rozválejte na kulatý plát silný asi 5 mm, vyložte jím koláčovou formu o průměru zhruba 28 cm a vytvořte cca 2 cm vysoký okraj. Na těsto ve formě položte pomuchlaný pečicí papír a na něj dejte luštěniny (např. fazole), aby se těsto nevzdouvalo. Těsto pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
      4. Na horký předpečený korpus rozetřete dýňovou náplň a dopečte při 200 °C dalších asi 10 minut. Koláč dozdobte ořechy.

      https://www.youtube.com/watch?v=SZA4oXoIC6k