use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Dýňový koláč

Dýně, kam se člověk podívá! Ano, i v tomto koláči je jí požehnaně. Vyzkoušíte?
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 12 porce
recipe image Dýňový koláč

Ingredience

Na těsto:
  • 250 g celozrnné mouky
  • 100 g Hery máslové
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
Na náplň:
  • 500 g dýně zbavené jádřinců
  • 150 g Hery máslové
  • 100 g hnědého cukru
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka mletého nového koření
  • špetka skořice

      Postup přípravy:
      1. Mouku prosejte s moučkovým cukrem, přidejte změklou Heru máslovou, vejce, cca 2 lžíce vody a špetku soli. Ze směsi vypracujte hladké těsto, které nechte v chladu asi 30 minut odležet.
      2. Mezitím dýni oloupejte, nakrájejte na kousky a pečte v troubě asi 30 minut na 180 °C. Upečenou dýni rozmixujte s cukrem, rozehřátou Herou máslovou, muškátovým oříškem a kořením.
      3. Odleželé těsto rozválejte na kulatý plát silný asi 5 mm, vyložte jím koláčovou formu o průměru zhruba 28 cm a vytvořte cca 2 cm vysoký okraj. Na těsto ve formě položte pomuchlaný pečicí papír a na něj dejte luštěniny (např. fazole), aby se těsto nevzdouvalo. Těsto pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
      4. Na horký předpečený korpus rozetřete dýňovou náplň a dopečte při 200 °C dalších asi 10 minut. Koláč dozdobte ořechy.

      https://www.youtube.com/watch?v=SZA4oXoIC6k