Dýňový koláč
Dýně, kam se člověk podívá! Ano, i v tomto koláči je jí požehnaně. Vyzkoušíte?
Čas přípravy30 minut
12 porce

Ingredience
Na těsto:
- 250 g celozrnné mouky
- 100 g Hery máslové
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
Na náplň:
- 500 g dýně zbavené jádřinců
- 150 g Hery máslové
- 100 g hnědého cukru
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- špetka mletého nového koření
- špetka skořice
Postup přípravy:
- Mouku prosejte s moučkovým cukrem, přidejte změklou Heru máslovou, vejce, cca 2 lžíce vody a špetku soli. Ze směsi vypracujte hladké těsto, které nechte v chladu asi 30 minut odležet.
- Mezitím dýni oloupejte, nakrájejte na kousky a pečte v troubě asi 30 minut na 180 °C. Upečenou dýni rozmixujte s cukrem, rozehřátou Herou máslovou, muškátovým oříškem a kořením.
- Odleželé těsto rozválejte na kulatý plát silný asi 5 mm, vyložte jím koláčovou formu o průměru zhruba 28 cm a vytvořte cca 2 cm vysoký okraj. Na těsto ve formě položte pomuchlaný pečicí papír a na něj dejte luštěniny (např. fazole), aby se těsto nevzdouvalo. Těsto pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
- Na horký předpečený korpus rozetřete dýňovou náplň a dopečte při 200 °C dalších asi 10 minut. Koláč dozdobte ořechy.
