Dýňový koláč
Skvělý dýňový koláč s kakaovým korpusem si oblíbí celá rodina.
Čas přípravy35 minut
12 porce

Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 300 g dýně nakrájené na kostičky (např. Hokkaido)
- 350 ml 12% smetany na vaření
- 200 g hladké mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 2 ČL kakaa
- 1 špetka soli
- 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 250 g hnědého cukru
- 4 vejce
- 400 g tvarohu (22 % tuku v sušině)
- 1–2 ČL skořice
- 125 g slazeného kondenzované mléka
- 1 sáček čokoládové polevy na dort
Postup přípravy
- V hrnci poduste 300 g dýně se smetanou na vaření za občasného míchání cca 20 minut. Rozmixujte na pyré a nechte vychladnout.
- Mezitím smíchejte mouku, kypřicí prášek, kakao a sůl. 100 g máslové Hery, 100 g cukru a 1 vejce umixujte ručním mixérem, dokud směs nebude hladká. Zapracujte směs s moukou. Těsto dejte do vymazané dortové formy. Do dalšího použití dejte formu do chladu.
- Předehřejte troubu na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C). V hrnci na mírném ohni nechte rozpustit 150 g Hery, tvaroh, 150 g cukru, slazené kondenzované mléko a skořici. Ručním mixérem ušlehejte do krémové konzistence. Pomalu přidávejte 3 vejce. Z dýňového pyré odeberte stranou 75 g a zbytek přidejte do směsi.
- Směs nalijte do dortové formy. Dort dejte péct na 15 minut. Poté snižte teplotu na 120 °C (horkovzdušnou na 100 °C) a nechte péct 45 minut. Poté vypněte troubu a nechte v troubě dort chladnout přibližně hodinu. Otevřete dvířka a nechte dalších 15 minut chladnout.
- Čokoládovou polevu připravte dle návodu na obalu. Nechte vychladnout a mezitím dýňové pyré rozetřete po celém dortu. Dále dort ozdobte čokoládovou polevou. Dýňový dort dejte vychladnout alespoň na 2 hodiny.
