Dýňové cupcakes se sýrovým krémem
Dýňová sezóna je skvělá. Víte proč? Protože si můžete upéct tyto kořeňené dýňové cupcaky a vychutnat si je pěkně v teple domova.
Čas přípravy20 minut
12 porce

Ingredience
Na těsto:
- 215 g dýňového pyré (bude stačit 1 menší dýně)
- 110 g krystalové cukru
- 88 g jemného tmavého cukru
- 150 g hladké mouky
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- 1/3 lžičky sody
- 1 čajová lžička skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ¼ lžičky soli
- 100 ml rozpuštěné Hery máslové
- 2 velká nebo 3 menší vajíčka
Vanilkový krém:
- 125 g krémového sýra
- 250 g mascarpone
- moučkový cukr podle chuti
- 25 g slunečnicových semínek na ozdobu
Cupcakes:
- Dýni oloupejte a nakrájejte na menší kousky. V troubě předehřáté na 190 stupňů pečte tak dlouho, dokud není krásně měkká. Poté ji rozmixujte na kaši. Zbytek dýňového pyré skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.
- Snižte teplotu trouby na 170 stupňů. Hnědý cukr prošlehejte v robotu, abyste se ujistili, že v něm nezůstaly žádné hrudky. Poté do stejné mísy prosejte všechny suché ingredience – hladkou mouku, kypřící prášek, sodu, veškeré koření (kromě slunečnicových semínek) a ½ lžičky soli.
- Veškeré mokré ingredience smíchejte v další misce – dýňové pyré, Heru máslovou a vajíčka. Poté už jen mokré ingredience vmíchejte do suchých. Šlehejte dokud není těsto krásně lesklé a hladké a všechny ingredience nejsou spojené.
- Košíčky plňte do ¾ jejich výšky. Pečte cca 20 minut, nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá. Po upečení přendejte košíčky na chladící mřížku, kde je nechte zcela vychladnout.
Krém:
- Krémový sýr a mascarpone (v pokojové teplotě) promíchejte s cukrem. Nešlehejte mixérem, jinak krém zřídne. Krémem zdobte až zcela vychladlé cupcakes, posypte zlehka skořicí, moučkovým cukrem a ozdobte slunečnicovými semínky. Můžete doplnit i jablečnými křížalami.
