use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Čokoládové ganache s pomerančem

Lahodné čokoládové ganache, vonící po pomeranči, jsou sladkou odměnou nejen na Den matek.
  • 1 hodiny 5 minut
  • Čas přípravy20 minut
  • 10 porce
recipe image Čokoládové ganache s pomerančem

Ingredience

Těsto:
  • 250 g hladkých mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 50 g kakaa
  • 150 g Hery
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové koně
  • 1 vejce
Náplň:
  • 75 g koncentrovaného pomerančového džusu
  • 180 g šlehačky
  • 30 g tekutého invertního cukru
  • 300 g čokolády (55% kakaa)

      Postup přípravy
      1. Mouku smícháme s moučkovým cukrem a prosejeme ji na vál. Přidáme tuk nakrájený na kousky, vanilkový cukr, kakao, citronovou kůru a vejce. Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladničce 30 minut odležet.
      2. Těsto rozkrájíme na malé kousky a vtlačíme je do velkých kovových formiček na košíčky. Vyjde na deset kousků. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme košíčky ve formičkách mírně zchladnout a pak je opatrně vyklopíme.
      3. Na pánvi smícháme džus, šlehačku a invertní cukr. Přivedeme k varu. Odložíme z plamene a třetinu vlijeme do čokolády nalámané na kousky. Rozmícháme gumovou stěrkou dohladka.
      4. Přidáme další třetinu směsi a krouživým pohybem znovu rozmícháme. Přidáme a rozmícháme poslední třetinu. V této fázi možno přilít trochu pomerančového likéru.
      5. Na dno košíčků dejte trochu kandované pomerančové kůry nakrájené na tenké nitky. Zalijte čokoládovým krémem a nechejte ztuhnout v lednici. Zdobíme plátky kandovaného pomeranče.
      6. Čokoládové ganache je velmi hutné. Doporučujeme ho odlehčit tím, že část šlehačky nahradíme pomerančovým pyré nebo koncentrátem. Získáme tak vyváženou chuť¨a báječnou vůni.
      7. Před servírováním vyndejte z lednice alespoň na 5 minut a nechejte plně rozvinout chuť a vůni dezertu. Doporučujeme servírovat se sorbetem z čerstvých klementinek a mandarinek s příchutí brandy. Dá se zamrazit, ale doporučujeme jej servírovat v den výroby.
      Tipy mistra Eddyho van Damma