Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Čokoládové ganache s pomerančem

  • Čas pečení1 hodiny 0 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Čokoládové ganache s pomerančem

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 50 g kakaa
  • 150 g Hery
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 vejce
  • 75 g koncentrovaného pomerančového džusu
  • 180 g šlehačky
  • 30 g tekutého invertního cukru
  • 300 g čokolády (55 % kakaa)
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Mouku smícháme s moučkovým cukrem a prosijeme ji na vál. Přidáme tuk nakrájený na kousky, vanilkový cukr, kakao, citronovou kůru a vejce. Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladničce 30 minut odležet. Těsto rozkrájíme na malé kousky a vtlačíme je do velkých kovových formiček na košíčky. Vyjde na deset kousků. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme košíčky ve formičkách mírně zchladnout a pak je opatrně vyklopíme. Na pánvi smícháme džus, šlehačku a invertní cukr. Přivedeme k varu. odložíme z plamene a třetinu vlijeme do čokolády nalámané na kousky. Rozmícháme gumovou stěrkou do hladka. Přidáme další třetinu směsi a krouživým pohybem znovu rozmícháme. Přidáme a rozmícháme poslední třetinu. V této fázi možno přilít trochu pomerančového likéru. Na dno košíčků dejte trochu kandované pomerančové kůry nakrájené na tenké nitky. Zalijte čokoládovým krémem a nechejte ztuhnout v lednici. Zdobíme plátky kandovaného pomeranče.
  2. Čokoládové ganache je velmi hutné. Doporučuji ho odlehčit tím, že část šlehačky nahradíte pomerančovým pyré nebo koncentrátem. Získáte tak vyváženou chuť¨a báječnou vůni. Tip se ovšem týká ganache v malých košíčkách jako na obrázku. Pokud byste džusem rozředili náplň na velký dort, rozteče se vám. Přes servírováním vyndejte z lednice alespoň na 5 minut a nechejte plně rozvinout chuť a vůni dezertu – opět platí pro košíčky. Doporučuji servírovat se sorbetem z čerstvých klementinek a mandarinek s příchutí brandy. Dá se zamrazit, ale doporučujeme servírovat ho v den výroby.
Tipy mistra Eddyho van Damma