Čokoládové ganache s pomerančem
Lahodné čokoládové ganache, vonící po pomeranči, jsou sladkou odměnou nejen na Den matek.
Čas přípravy20 minut
10 porce

Ingredience
Těsto:
- 250 g hladkých mouky
- 80 g moučkového cukru
- 50 g kakaa
- 150 g Hery
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička nastrouhané citronové koně
- 1 vejce
Náplň:
- 75 g koncentrovaného pomerančového džusu
- 180 g šlehačky
- 30 g tekutého invertního cukru
- 300 g čokolády (55% kakaa)
Postup přípravy
- Mouku smícháme s moučkovým cukrem a prosejeme ji na vál. Přidáme tuk nakrájený na kousky, vanilkový cukr, kakao, citronovou kůru a vejce. Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladničce 30 minut odležet.
- Těsto rozkrájíme na malé kousky a vtlačíme je do velkých kovových formiček na košíčky. Vyjde na deset kousků. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme košíčky ve formičkách mírně zchladnout a pak je opatrně vyklopíme.
- Na pánvi smícháme džus, šlehačku a invertní cukr. Přivedeme k varu. Odložíme z plamene a třetinu vlijeme do čokolády nalámané na kousky. Rozmícháme gumovou stěrkou dohladka.
- Přidáme další třetinu směsi a krouživým pohybem znovu rozmícháme. Přidáme a rozmícháme poslední třetinu. V této fázi možno přilít trochu pomerančového likéru.
- Na dno košíčků dejte trochu kandované pomerančové kůry nakrájené na tenké nitky. Zalijte čokoládovým krémem a nechejte ztuhnout v lednici. Zdobíme plátky kandovaného pomeranče.
- Čokoládové ganache je velmi hutné. Doporučujeme ho odlehčit tím, že část šlehačky nahradíme pomerančovým pyré nebo koncentrátem. Získáme tak vyváženou chuť¨a báječnou vůni.
- Před servírováním vyndejte z lednice alespoň na 5 minut a nechejte plně rozvinout chuť a vůni dezertu. Doporučujeme servírovat se sorbetem z čerstvých klementinek a mandarinek s příchutí brandy. Dá se zamrazit, ale doporučujeme jej servírovat v den výroby.
Tipy mistra Eddyho van Damma
