Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Čokoládové ganache s pomerančem

Lahodné čokoládové ganache, vonící po pomeranči, jsou sladkou odměnou nejen na Den matek.
  • 1 hodiny 5 minut
  • Čas přípravy20 minut
  • 10 porce
recipe image Čokoládové ganache s pomerančem

Ingredience

Těsto:
  • 250 g hladkých mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 50 g kakaa
  • 150 g Hery
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové koně
  • 1 vejce
Náplň:
  • 75 g koncentrovaného pomerančového džusu
  • 180 g šlehačky
  • 30 g tekutého invertního cukru
  • 300 g čokolády (55% kakaa)
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Postup přípravy
  1. Mouku smícháme s moučkovým cukrem a prosejeme ji na vál. Přidáme tuk nakrájený na kousky, vanilkový cukr, kakao, citronovou kůru a vejce. Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladničce 30 minut odležet.
  2. Těsto rozkrájíme na malé kousky a vtlačíme je do velkých kovových formiček na košíčky. Vyjde na deset kousků. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme košíčky ve formičkách mírně zchladnout a pak je opatrně vyklopíme.
  3. Na pánvi smícháme džus, šlehačku a invertní cukr. Přivedeme k varu. Odložíme z plamene a třetinu vlijeme do čokolády nalámané na kousky. Rozmícháme gumovou stěrkou dohladka.
  4. Přidáme další třetinu směsi a krouživým pohybem znovu rozmícháme. Přidáme a rozmícháme poslední třetinu. V této fázi možno přilít trochu pomerančového likéru.
  5. Na dno košíčků dejte trochu kandované pomerančové kůry nakrájené na tenké nitky. Zalijte čokoládovým krémem a nechejte ztuhnout v lednici. Zdobíme plátky kandovaného pomeranče.
  6. Čokoládové ganache je velmi hutné. Doporučujeme ho odlehčit tím, že část šlehačky nahradíme pomerančovým pyré nebo koncentrátem. Získáme tak vyváženou chuť¨a báječnou vůni.
  7. Před servírováním vyndejte z lednice alespoň na 5 minut a nechejte plně rozvinout chuť a vůni dezertu. Doporučujeme servírovat se sorbetem z čerstvých klementinek a mandarinek s příchutí brandy. Dá se zamrazit, ale doporučujeme jej servírovat v den výroby.
Tipy mistra Eddyho van Damma