Čokoládové cupcakes s kaštanovým krémem
Netradiční chuť kaštanového krému v kombinaci s čokoládovámi cupcaky vás jistě ohromí.
Čas přípravy1 hodiny 10 minut
12 porce

Ingredience
Na těsto:
- 50 g kvalitního kakaa
- 240 ml vařící vody
- 175 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 115 g Hery máslová příchuť, změklé
- 100 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Na kaštanový krém:
- 250 g vakuovaných uvařených kaštanů
- 35 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 bílky
- 150 g krupicového cukru
- 415 g Hery máslové, nakrájené na kostičky a změklé
- 80 g kvalitní čokolády (65–70 %)
- plnotučné mléko dle potřeby
Cupcakes:
- Troubu předehřejte na 190 °C. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky.
- Kakaový prášek rozmíchejte na hladkou pastu ve vařící vodě a nechte trošku vychladnout.
- Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a solí. Heru máslovou vyšlehejte s cukrem do pěny, poté zašlehejte vejce jedno po druhém a poté přidejte vanilkový extrakt. Přidejte moučnou směs, promíchejte a nakonec zapracujte zchladlou kakaovou pastu.
- Pečte v předehřáté troubě cca 15–18 minut, nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá. Po upečení nechte ještě 5 minut odpočinout ve formě a poté všechny dortíky přesuňte na chladící mřížku, kde je nechte zcela vychladnout.
Kaštanový krém:
- Na krém si nejprve připravte kaštanové pyré. Kaštany zahřejte nad vodní lázní, bude se s nimi potom lépe pracovat. Kaštany potom přemístěte do mixéru a společně s prosátým moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem rozmixujte do hladkého pyré. V případě, že je pyré moc husté a špatně se zpracovává, přidávejte dle potřeby po lžících mléko.
- Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní. Žloutky oddělte od bílků a bílky vložte do nerezové mísy a přidejte k nim celé množství krupicového cukru. Promíchejte jen zlehka, aby se ingredience spojily. Nerezovou misku s bílkovou směsí vložte nad vodní lázeň (pozor – dno nerezové misky se nesmí dotýkat vodní hladiny) a směs šlehejte. Zahřívejte a šlehejte tak dlouho, dokud se cukr v bílcích zcela nerozpustí. Poznáte to snadno – směs protřete mezi dvěma prsty a pokud necítíte žádné zbytky cukru, máte hotovo. Takto připravené bílky šlehejte na vysoké otáčky a to tak dlouho, dokud není směs zcela vychladlá. Vyšlehaný sníh by měl být maximálně pevný.
- Poté začněte po kouscích zašlehávat Heru máslovou. Nakonec zašlehejte zchladlou, rozpuštěnou čokoládu a připravené kaštanové pyré. Vychladlým krém zdobte košíčky podle vlastní fantazie.
