Česnekové trojhránky
Česnekové trojhránky asi nejsou úplně to pravé na chvilky romantiky. Ale jako chuťovka k pivu nebo vínu ideální.
Čas přípravy30 minut
18 porce

Ingredience
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 150 ml rozpuštěné Hera máslová příchuť
- 500 ml polotučného mléka
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- špetka cukru
- 2 lžičky soli
Náplň:
- 200 g měkké Hera máslová příchuť
- cca 10–15 stroužků česneku (podle síly a chuti)
- 3 lžičky soli
- na posypání: mák, sezamové semínko, kmín
Postup přípravy
- Z vlažného mléka se špetkou cukru, do kterého jste nadrobili droždí, si připravte kvásek. Nechejte mléko s droždím stát na teplém místě, kde není průvan, a čekejte, až na povrchu vyskočí bubliny. Kvásek je hotový.
- Ideální je nechat těsto umíchat v kuchyňském robotu. Můžete však míchat také ručně.
- Obě mouky, rozpuštěnou Heru, kvásek a sůl umíchejte v hladké, nelepivé těsto. Nechejte na teplém místě, přikryté utěrkou, hodinu kynout.
- Mezitím, co těsto kyne, připravte náplň. Rozpusťte Heru, ochuťte ji solí a přidejte do ní prolisované stroužky česneku. Promíchejte a nechejte odstát.
- Těsto rozdělte na 4 kousky. Z každého kousku vyválejte placku, dlouhou jako plech, ve kterému budete péct a širokou asi 20 cm. Placku potřete česnekovou náplní. Zaviňte jako roládu. Přemístěte na plech a ostrým nožem nakrájejte na trojúhelníčky, které od sebe neoddělujte. Takto připravte všechny čtyři pláty. Když vám zbyde trochu náplně, nechejte si ji na potření. Nechejte ještě 40 minut kynout, přikryté utěrkou. Potřete zbylou náplní a posypejte tím, co máte rádi.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, zhruba 35 minut.
NÁŠ TIP: v sezoně medvědího česneku přidejte do náplně ještě nasekané listy medvědího česneku.
