Celozrnné snídaňové rohlíky
Pokud se vyhýbáte bílému pečivu, vyzkoušejte tyto celozrnné rohlíky. Jsou voňavé, dobré a hlavně nutričně hodnotné. Čerstvé a křupavé je stačí jen potřít trochou másla nebo smetanového sýru. Mmm...
Čas přípravy30 minut
10 porce

Ingredience
Na namočení:
- 50 g celozrnné špaldové mouky
 - 50 g ovesných vloček
 - 150 ml vřelé vody
 
Kvásek:
- 120 ml vlažné vody
 - 150 g pšeničné chlebové mouky
 - 20 g čerstvého droždí
 - 1 lžička medu
 
Na dokončení:
- 150 ml vlažné vody
 - 30 g lněného semínka
 - 2 lžíce ropuštěné Hery máslová příchuť
 - 2 lžičky soli
 - 2 lžičky chlebového koření nebo mletého kmínu
 - zhruba 400 g celozrnné pšeničné mouky
 
Postup přípravy:
- Celozrnnou špaldovou mouku promíchejte s ovesnými vločkami a zalijte vřelou vodou. Nechejte stranou, aby vločky a mouka nasály vodu.
 - Pusťte se do výroby kvásku. Smíchejte všechny suroviny a promíchanou směs nechejte kynout hodinu v míse. Po hodině přidejte zbytek surovin, špaldovou mouku s vločkami a vymíchejte hladké krásné těsto. Ideálně v robotu nebo domácí pekárně. Nechejte kynout další hodinu, klidně i maličko déle.
 - Těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na 10 stejných hromádek. Ty nechejte dalších 15 minut kynout. Z hromádek vyválejte válečkem tenké ovály, které srolujte do tvaru rohlíku. Maličko tlačte, aby se těsto pěkně spojilo. Pozor, aby těsto nebylo až moc pomoučené, protože potom nebude lepit a rohlíky se rozevřou. Klidně můžete vytvarovati dalamánky nebo bulky.
 - Do rohlíků nařízněte několik zářezů a posypejte hrubou solí. Nechejte opět kynout, asi půl až tři čtvrtě hodiny. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C, asi 20 minut.
 




