Banánovo-karamelové cupcakes
Tyto cupcakes jsou samé překvapení. Dole křupavý sušenkový korpus, v banánovém těstě ukrytá karemelka a nahoře vynikající banánový krém.
Čas přípravy1 hodiny
12 porce

Ingredience
Na korpus a karamelku:
- 200 g Hery máslové, změklé
- 75 g tmavého cukru
- 198 g slazeného kondenzovaného mléka
- 100 g krystalového cukru
- 140 g hladké mouky
- 1 a ¼ lžičky prášku do pečiva
- 1/8 lžičky soli
- 1/3 lžičky sody
- 2 velká vejce
- ½ zralého banánu
- 1 lžíce plnotučného mléka
Na sušenkový základ:
- - 25 g Hery máslové, rozpuštěné
- - 88 g sušenek (nejlépe méně sladké, drobivější, s vlákninou)
- - 0,5 lžíce zlatého sirupu (lze nahradit medem)
Na banánový krém:
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 sáček banánového pudinku
- 60 g krupicového cukru
- 200 g Hery máslové, změklé
Na dozdobení:
- banán
- hořká čokoláda
Cupcakes:
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- 75 gramů Hery máslové a 75 gramů cukru dejte do rendlíku se silnějším dnem a zahřejte na středním ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidejte kondenzované mléko a přiveďte k varu. Poté na mírném ohni vařte 3–4 minuty, nebo dokud není směs tmavě zlatá. Stále míchejte, dokud směs nedosáhne konzistence karamelky.
- Na sušenkový základ rozpusťte Heru máslovou v menším rendlíku. Poté rozdrobte sušenky. Nakonec obě dvě ingredience smíchejte a přidejte zlatý sirup. Směs zpracujte a do každého košíčku dejte asi 1 lžíci. Pořádně zatlačte na dno košíčku, abyste vytvořili hezkou a pevnou sušenkovou základnu.
- Smíchejte všechny suché ingredience. Postupně do suché směsi přidávejte zbývající množství Hery máslové, vajíčka a rozmačkaný banán. Šlehejte asi 1,5 minuty.
- Následně vmíchejte mléko a šlehejte asi 30 sekund, nebo dokud nejsou všechny ingredience krásně spojené.
- Košíčky plňte do ¾ jejich výšky. Pečte přibližně 20 minut, nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá. Jakmile jsou košíčky upečené, nechte je ještě 5 minut v pečicím plechu a poté je přemístíme na chladící mřížku. Do vychladlých košíčků udělejte lžící malý důlek a ten naplňte připravenou karamelkou.
Krém:
- Pudink připravte podle návodu na obalu. Vařte, dokud pudink nezhoustne a neprobublá (tímto se zbavíte chuti škrobu). Připravený pudink přelijte do nerezové misky a nechte jej zcela vychladnout. Je důležité předejít vytvoření škraloupu, proto mísu buď zakryjte potravinářskou fólií, nebo povrch pudinku poprášte moučkovým cukrem. Pudink občas promíchejte metličkou. Do vychladlého pudinku vmíchejte po kouscích Heru máslovou a šlehejte, dokud nevznikne hladký krém. Krém dejte na půl hodiny vychladit do lednice.
- Vychladlý krém naneste na košíčky a ozdobte nakrájeným banánem a strouhanou čokoládou.
