use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Závin s anglickou slaninou a kyselým zelím

Už nevíte co do trouby? Kynutý závin se slaninou a kysaným zelím to vyřeší.
  • 1 hodiny 40 minut
  • Čas přípravy25 minut
  • 12 porce
recipe image Závin s anglickou slaninou a kyselým zelím

Ingredience

Na těsto:
  • 400 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 100 ml vlažné vody
  • 100 ml vlažného mléka
  • 3 lžíce Hery máslová příchuť
  • 1 lžička soli
Na náplň:
  • 300 g kysaného zelí
  • 250 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje na smažení
  • kmín
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 bílek na potření
  • kmín na posypání

      Postup přípravy
      1. Sypké suroviny – droždí, sůl a mouku, smíchejte dohromady. Přidejte vlažnou vodu s mlékem a Heru. Vypracujte nelepivé těsto, které nechejte hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.
      2. Mezitím si připravte náplň, která musí vychladnout. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky. Anglickou slaninu na kostičky trochu větší. Zelí nechejte v cedníku okapat. Kdo chce zelí méně kyselé, může ho ještě propláchnout vodou a nechat okapat.
      3. Ve velké pánvi zahřejte olej a osmahněte na něm cibuli a slaninu do křupava. Přidejte kysané zelí. Promíchejte a dejte opět do cedníku. Odkape přebytečná mastnota. Nechejte úplně vychladnout.
      4. Vykynuté těsto rozválejte na placku. Dejte na ni vychladlou náplň. Pevně zarolujte a dejte do pekáče vyloženého pečicím papírem. Potřete bílkem a posypejte kmínem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 35 minut, dokud závin nezezlátne.
      5. Nechejte trochu vychladnout. Můžete podávat teplý i studený.