Koláč s mákem a jablky

Koláč s mákem a jablky

45 - 60 min. | snadná
Ohodnoťte i Vy

Seznam ingrediencí

TĚSTO
•    300 g mletého máku
•    6 vajec
•    6 lžic cukru krupice
•    4 velká jablka
•    125 g Hery máslové
•    200 g moučkového cukru
•    1 balíček vanilkového cukru
•    2 lžičky prášku do pečiva
•    Sušené ovoce/rozinky/mandle/jiné ořechy

POLEVA
•    200 g čokolády na vaření
•    140 g Hery máslové
 

Pozvi své přátele nebo rodinu k ochutnání tvého dezertu!

Přesně takhle chutná podzim! Jablka a mák tvoří dokonalý pár a jeho chuti podlehne každý. Příprava koláče je navíc extra snadná.

Postup přípravy

Postup přípravy makového koláče s jablky
Než začnete s pečením, předehřejte si troubu na 180 °C. Mák povařte a vodu slijte. Jablka nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Heru máslovou, cukr a vanilkový cukr šlehejte, dokud nevznikne nadýchaná směs.
Opatrně přidávejte žloutky jeden po druhém a vše prošlehejte. Do směsi přidejte mák, krupici, prášek do pečiva a nakonec i jablka. Z bílků připravte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do těsta. Můžete přidat i ořechy, sušené ovoce či rozinky.
Těsto nalijte na předem vymazaný a vysypaný plech a dejte péct zhruba na hodinu. Míru upečení můžete vyzkoušet špejlí – pokud se těsto nelepí, je koláč hotový!

Příprava čokoládové polevy je snadná. Nad vodní lázní rozpusťte dohromady čokoládu na vaření a Heru máslovou. Pořádně polevu promíchejte, ať nemá hrudky, a poté ji naneste na vychladlý koláč.
Náš tip: Posypte koláč nasekanými ořechy, bude tak božsky křupavý.

Podobné recepty