use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Koláč s mákem a jablky

Přesně takhle chutná podzim! Jablka a mák tvoří dokonalý pár, jehož chuti podlehne každý. Příprava koláče je navíc extra snadná.
  • 1 hodiny 20 minut
  • Čas přípravy20 minut
  • 16 porce
recipe image Koláč s mákem a jablky

Ingredience

Těsto
  • 125 g Hera máslová
  • 300 g mletého máku
  • 6 vajec
  • 6 lžic cukru krupice
  • 4 velká jablka
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • sušené ovoce / rozinky / mandle / jiné ořechy
Poleva
  • 140 g Hera máslová
  • 200 g čokolády na vaření

      Postup přípravy
      1. Než začnete s pečením, předehřejte si troubu na 180 °C. Mák povařte a vodu slijte. Jablka nastrouhejte na jemno a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu.
      2. Heru máslovou, cukr a vanilkový cukr šlehejte, dokud nevznikne nadýchaná směs. Opatrně přidávejte žloutky jeden po druhém a vše prošlehejte. Do směsi přidejte mák, krupici, prášek do pečiva a nakonec i jablka.
      3. Z bílků připravte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do těsta. Můžete přidat i ořechy, sušené ovoce či rozinky. Těsto nalijte na předem vymazaný a vysypaný plech a dejte péct zhruba na hodinu. Míru upečení můžete vyzkoušet špejlí – pokud se těsto nelepí, je koláč hotový!
      4. Příprava čokoládové polevy je snadná. Nad vodní lázní rozpusťte dohromady čokoládu na vaření a Heru máslovou. Pořádně polevu promíchejte, ať nemá hrudky, a poté ji naneste na vychladlý koláč.
      5. Náš tip: Posypte koláč nasekanými ořechy, bude tak božsky křupavý.