use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Seznam ingrediencí

Na těsto:

  • 5 žloutků
  • 150 g krystalového cukru
  • 35 g holandského kakaa
  • 2 PL rozpuštěného a vychladlého rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 100 ml vody (příp. mléka)
  • 200 g polohrubé mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • ušlehané bílky se špetkou soli

Na pařížskou šlehačku:

  • 300 ml smetany 33%
  • 20 g krystalového cukru
  • 20 g kakaa
  • 30 g hořké čokolády 70%

Postup přípravy

Vše přidávejte a vyšlehávejte postupně dle pořadí výše. Pozor na vmíchávání kakaa. Nesmí se vytvořit hrudky. Pěkně rozmíchejte, než přidáte vodu (nebo mléko). Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu nevymazávejte. Pouze na dno dejte pečicí papír. Zda je těsto upečené, zkuste špejlí. Zůstane-li suchá a nemáte-li na ní nalepené těsto, piškot je hotový. Nechte vychladnout. Pak ořízněte nožem kolem formy a vyklopte. Teprve vychladlý korpus můžete proříznout.

Dle starých kuchařských knih by se Harlekýn správně neměl rozkrajovat. Ale já to někdy dělám. Záleží na tom, jak je korpus vysoký. Když je nízký, tak ho pouze zarovnám a rovnou po vychladnutí potírám a zdobím. Je-li vyšší, tak jej rozdělím na dvě patra a mezi nimi promažu pařížskou šlehačkou. Tu je ale potřeba dělat vždy den předem. Přiznám se, že nemám ráda etapové pečení, ale zde bych neriskovala. Pařížskou šlehačku dělám vždy předem, abych nemusela používat žádné ztužovače a měla tak šlehačku před vyšleháním pěkně vychlazenou. Budete potřebovat 2 krabičky 33% šlehačky.

Recept na pařížskou šlehačku:

300 ml smetany, 20 g krystalového cukru a 20 g kakaa pečlivě rozmícháte a přivedete k varu. Po projití varem stáhněte ze sporáku, přidejte 30 g hořké čokolády a za stálého míchání nechte rozpustit. Já přidávám 70% čokoládu. Kakao i čokoládu přidejte podle toho, co máte rádi. Může být i méně kakaa. Krém však nebude tak tmavý. Za občasného míchání nechte vychladnout při pokojové teplotě. Poté vložte do lednice a nechte vychladit do druhého dne. Druhý den vyšlehejte nejprve zbylou bílou vychlazenou šlehačku a následně pařížskou. Dort promažte a celý pokryjte tmavou vyšlehanou šlehačkou a následně ozdobte jak bílou, tak tmavou. Na Harlekýn nepatří ovoce, takže ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo jinou čokoládovou ozdobou.

Danu z blogu Marzicake navštivte zde.