Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

K Velikonocům neodmyslitelně patří kynuté pečivo. Vyzkoušejte tematické zajíčky, které si zamilují nejen děti, ale i dospělí. Jejich příprava není náročná a může se do ní zapojit celá rodina!
  • Čas pečení45 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Ingredience

  • 400 g polohrubé pšeničné mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 50 g rozpuštěné Hery Máslová příchuť
  • 1 vejce
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru moučky
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce na potření před pečením
  • trocha sezamových semínek na ozdobení ocásku
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Heru rozpusťte v hrnci. Všechny suroviny (včetně rozpuštěné Hery) dejte do mísy robota a umíchejte nelepivé těsto. To pak nechte hodinu kynout. Poté těsto propracujte a rozdělte na osm stejných dílů.
  2. Z každého dílu uválejte dlouhý váleček, ze kterého odkrojte kousek na ocásek. Konce válečků vyválejte do špičky – to budou zaječí uši. Z válečku upleťte tvar zajíčka. Z malého kousku na ocásek vyrobte miniaturní uzlík, který vsaďte do dírky na zaječím ocásku. Uši můžete mírně zploštit.
  3. Naskládejte zajíčky na plech vyložený pečicím papírem a nechte je půl hodiny kynout pod utěrkou. Pak je potřete rozšlehaným vejcem a ocásek posypejte bílými sezamovými semínky. Velikonoční zajíčky pečte v troubě rozehřáté na 180 °C 20 až 25 minut dozlatova.