Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Velikonoční jidáše – tradiční a neskutečně dobré

Velikonoce a jidáše k sobě prostě patří. Existuje snad něco lepšího než vůně čerstvého pečiva? Ne, a proto jsme si pro vás přichytali recept na tradiční jidáše, které jsou krásně nadýchané a uvnitř vláčné. Upečte je koledníkům nebo klidně jen sami sobě!
  • Čas pečení1 hodiny 0 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Velikonoční jidáše – tradiční a neskutečně dobré

Ingredience

  • 150 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g rostlinného tuku Hera
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 50 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 vejce na potření
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Do trochy vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, 2 lžíce hladké mouky a vše rozmíchejte. Kvásek nechte na teplém místě vzejít.
  2. Změklou Heru se zbylým cukrem, žloutky a vejci utřete v míse do pěny. Přidejte vykynutý kvásek, zbylé mléko, prosátou hladkou i hrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Ze všech přísad vypracujte hladké nelepivé těsto, které necháte na teplém místě asi 30 minut kynout. Pak těsto znovu prohněťte a nechejte ještě 20 minut na teplém místě kynout.
  3. Těsto nakrájejte na kousky a rozválejte na dlouhé tenké válečky, které stočíte podle vlastní fantazie. Dozdobte je rozinkami, rozložte na plech a nechte ještě 15 minut na teplém místě kynout.
  4. Vejce rozšlehejte a jidáše jím potřete. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení nechte velikonoční jidáše na kovové mřížce vychladnout. Aby byly ještě lepší, můžete je potřít také medem. Poté už je stačí nachystat na talíř pro koledníky a nasát tu úžasnou vůni.