Velikonoční jidáše – tradiční a neskutečně dobré
Velikonoce a jidáše k sobě prostě patří. Existuje snad něco lepšího než vůně čerstvého pečiva? Ne, a proto jsme si pro vás přichytali recept na tradiční jidáše, které jsou krásně nadýchané a uvnitř vláčné. Upečte je koledníkům nebo klidně jen sami sobě!
Čas přípravy30 minut
1 porce

Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 150 ml mléka
- 40 g droždí
- 100 g krupicového cukru
- 300 g hladké mouky
- 100 g rostlinného tuku Hera
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 50 g hrubé mouky
- špetka soli
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
- 1 lžíce rozinek
- 1 vejce na potření
Postup přípravy:
- Do trochy vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, 2 lžíce hladké mouky a vše rozmíchejte. Kvásek nechte na teplém místě vzejít.
- Změklou Heru se zbylým cukrem, žloutky a vejci utřete v míse do pěny. Přidejte vykynutý kvásek, zbylé mléko, prosátou hladkou i hrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Ze všech přísad vypracujte hladké nelepivé těsto, které necháte na teplém místě asi 30 minut kynout. Pak těsto znovu prohněťte a nechejte ještě 20 minut na teplém místě kynout.
- Těsto nakrájejte na kousky a rozválejte na dlouhé tenké válečky, které stočíte podle vlastní fantazie. Dozdobte je rozinkami, rozložte na plech a nechte ještě 15 minut na teplém místě kynout.
- Vejce rozšlehejte a jidáše jím potřete. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení nechte velikonoční jidáše na kovové mřížce vychladnout. Aby byly ještě lepší, můžete je potřít také medem. Poté už je stačí nachystat na talíř pro koledníky a nasát tu úžasnou vůni.
