use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Slaná briošková růže se šunkou, sýrem a vejcem

Květina, kterou ocení nejen ženy. Briošková růže je skvělým pohoštěním pro návštěvy, nebo příjemným "zobáním" kdykoliv během dne.
  • 2 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy30 minut
  • 4 porce
recipe image Slaná briošková růže se šunkou, sýrem a vejcem

Ingredience

  • 10 g krupicového cukru
  • 25 g čerstvého droždí
  • 300 ml vlažného mléka
  • 500 g mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 80 g rozpuštěné Hery
  • 1 žloutek (M)
  • 1 vejce (S) na rozšlehání
Náplň
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 100 g šunky
  • 50 g nastrouhaného sýra
  • 1 svazek pažitky
  • 2 čajové lžičky hořčice
  • ½ čajové lžičky soli (podle slanosti šunky)
  • ½ čajové lžičky mletého pepře
  • 4 polévkové lžíce kysané smetany

      1. Smíchejte kvasnice s 50 ml vlažného mléka a trochou krupicového cukru. Nechte několik minut vzejít.
      2. Ve středně velké míse smíchejte prosátou mouku se solí. Uprostřed udělejte důlek a nalijte do něj 250 ml mléka, rozpuštěnou Heru, žloutek a vzešlý kvásek.
      3. Hněťte, až bude těsto pěkně promíchané a začne se odlepovat od stěn.
      4. Na lehce pomoučeném povrchu hněťte dalších 10–15 minut. Zakryjte a nechte kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem, asi 45–50 minut.
      5. Mezitím si připravte náplň. Nakrájejte šunku a vejce na malé kousky, nasekejte pažitku a nastrouhejte sýr. Smíchejte všechny suroviny v míse.
      6. Těsto rozválejte na tloušťku 1–2 mm a vykrojte z něj kolečka o průměru 6 cm. Doprostřed dejte čajovou lžičku náplně, přehněte napůl a přitlačte okraje k sobě. Znovu přeložte napůl a přitlačte jenom na spodním okraji. Tak vytvoříte „okvětní plátky růže“.
      7. Vymažte 28 cm koláčovou formu Herou a pokládejte do ní „okvětní plátky“ od okraje směrem do středu formy.
      8. Lehce potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě 15–20 minut kynout.
      9. Předehřejte troubu na 175 °C.
      10. Znovu potřete vejcem a pečte asi 35 minut, dokud těsto nezezlátne.