use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Mrkvový zajíček

Tento zajíček váš velikonoční stůl zřejmě neozdobí. Díky mrkvi je totiž tak vláčný a lahodný, že zmizí záhadnou rychlostí.
  • 1 hodiny 25 minut
  • Čas přípravy40 minut
  • 8 porce
recipe image Mrkvový zajíček

Ingredience

Seznam ingrediencí
  • 100 g mrkve
  • 1 malý chemicky neošetřený citron
  • 125 g neloupaných mandlí
  • 3 vejce
  • 125 g krupicového cukru
  • 100 g Hery
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g dýňových semínek
  • špetka soli
  • Hera a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

      Postup přípravy
      1. Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Citron omyjeme horkou vodou a osušíme. Pak z něj ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Mandle nastrouháme najemno. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s polovinou cukru a změklou Herou do pěny. Přidáme lžičku citronové kůry, dýňová semínka, nastrouhané mandle a mrkev. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem a citronovou šťávou na tuhý sníh. Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli. Do žloutkové pěny vmícháme bílkový sníh a mouku. Vypracujeme těsto.
      2. Formu na zajíčka vymažeme tukem a vysypeme moukou. Rozetřeme do ní těsto a pečeme je v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme je při 150 °C dalších 20 minut.
      3. Po upečení necháme zajíčka ve formě krátce zchladnout a pak ho opatrně vyklopíme.
      4. Oči uděláme z dýňových semínek a zajíčka pocukrujeme.