Mrkvový zajíček
Tento zajíček váš velikonoční stůl zřejmě neozdobí. Díky mrkvi je totiž tak vláčný a lahodný, že zmizí záhadnou rychlostí.
Čas přípravy40 minut
8 porce
![recipe image Mrkvový zajíček](/-/media/Project/Upfield/Whitelabels/Pecenijeradost-CZ/Assets/Recipes/sync-images/741ba4ce-e6fe-4b32-b6fc-ee710898ebcf.jpg?rev=a25acf3867024f69949e10d2f7de3145&w=900)
Ingredience
Seznam ingrediencí
- 100 g mrkve
- 1 malý chemicky neošetřený citron
- 125 g neloupaných mandlí
- 3 vejce
- 125 g krupicového cukru
- 100 g Hery
- 200 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 50 g dýňových semínek
- špetka soli
- Hera a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
- Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Citron omyjeme horkou vodou a osušíme. Pak z něj ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Mandle nastrouháme najemno. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s polovinou cukru a změklou Herou do pěny. Přidáme lžičku citronové kůry, dýňová semínka, nastrouhané mandle a mrkev. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem a citronovou šťávou na tuhý sníh. Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli. Do žloutkové pěny vmícháme bílkový sníh a mouku. Vypracujeme těsto.
- Formu na zajíčka vymažeme tukem a vysypeme moukou. Rozetřeme do ní těsto a pečeme je v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme je při 150 °C dalších 20 minut.
- Po upečení necháme zajíčka ve formě krátce zchladnout a pak ho opatrně vyklopíme.
- Oči uděláme z dýňových semínek a zajíčka pocukrujeme.
![](/-/media/Project/Upfield/Whitelabels/Pecenijeradost-CZ/Pdf-Logo.png?rev=-1)