Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Mrkvový zajíček

Tento zajíček váš velikonoční stůl zřejmě neozdobí. Díky mrkvi je totiž tak vláčný a lahodný, že zmizí záhadnou rychlostí.
  • 1 hodiny 25 minut
  • Čas přípravy40 minut
  • 8 porce
recipe image Mrkvový zajíček

Ingredience

Seznam ingrediencí
  • 100 g mrkve
  • 1 malý chemicky neošetřený citron
  • 125 g neloupaných mandlí
  • 3 vejce
  • 125 g krupicového cukru
  • 100 g Hery
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g dýňových semínek
  • špetka soli
  • Hera a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

      Postup přípravy
      1. Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Citron omyjeme horkou vodou a osušíme. Pak z něj ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Mandle nastrouháme najemno. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s polovinou cukru a změklou Herou do pěny. Přidáme lžičku citronové kůry, dýňová semínka, nastrouhané mandle a mrkev. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem a citronovou šťávou na tuhý sníh. Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli. Do žloutkové pěny vmícháme bílkový sníh a mouku. Vypracujeme těsto.
      2. Formu na zajíčka vymažeme tukem a vysypeme moukou. Rozetřeme do ní těsto a pečeme je v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme je při 150 °C dalších 20 minut.
      3. Po upečení necháme zajíčka ve formě krátce zchladnout a pak ho opatrně vyklopíme.
      4. Oči uděláme z dýňových semínek a zajíčka pocukrujeme.