Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Velikonoční mazanec: Vláčný a nadýchaný i druhý den

Na žádném stole by o Velikonocích neměl chybět mazanec. Jak ho ale upéct tak, aby nebyl druhý den suchý a tvrdý? Prozradíme vám recept, se kterým velikonoční mazanec zůstane vláčný i další den po upečení.
  • 2 hodiny 20 minut
  • Čas přípravy20 minut
  • 6 porce
recipe image Velikonoční mazanec: Vláčný a nadýchaný i druhý den

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 1 kg hladké mouky
  • sůl
  • 2 kostky droždí
  • 20 dkg cukru krystal
  • vlažné mléko dle potřeby
  • 1 vanilinový cukr
  • 20 dkg rozehřátého rostlinného tuku Hera
  • 3 žloutky
  • citronová kůra
  • rozinky
  • rum
  • mandle

      Postup přípravy:
      1. Mouku dejte do mísy, posypte solí a zamíchejte. Uprostřed udělejte ďolíček, do kterého vložíte rozdrobené droždí. To následně posypte trochou cukru, zalijte vlažným mlékem a počkejte, až vykyne kvásek.
      2. Jakmile uprostřed vznikne krásný kvásek, přidejte zbylý cukr, vanilinový cukr, rozehřátou vlažnou Heru, žloutky a citronovou kůru. Nakonec přisypte rozinky namočené v rumu a zadělejte těsto, které musí jít tzv. od vařečky i od mísy – nesmí být příliš řídké ani příliš tuhé. Těsto před kynutím poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a dejte do tepla kynout.
      3. Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na 4 díly. Utvořte bochánky a nechte je na plechu pokrytém pečicím papírem ještě jednou kynout. Před vložením do trouby potřete bochánky vajíčkem, posypte mandlemi a pečte v troubě dozlatova při 180 °C cca 40 minut.
      4. Před rozkrojením nechte mazanec vystydnout a poté ho uchovávejte pod vlhkou utěrkou, aby zůstal krásně vláčný. Dobrou chuť!