Velikonoční mazanec: Vláčný a nadýchaný i druhý den
Na žádném stole by o Velikonocích neměl chybět mazanec. Jak ho ale upéct tak, aby nebyl druhý den suchý a tvrdý? Prozradíme vám recept, se kterým velikonoční mazanec zůstane vláčný i další den po upečení.
Čas přípravy20 minut
6 porce
![recipe image Velikonoční mazanec: Vláčný a nadýchaný i druhý den](/-/media/Project/Upfield/Whitelabels/Pecenijeradost-CZ/Assets/Recipes/sync-images/62d80af4-c661-47fd-996b-482c239e5d73.jpg?rev=06c8ead74a5849a2a832cc7a86bfb937&w=900)
Ingredience
Seznam ingrediencí:
- 1 kg hladké mouky
- sůl
- 2 kostky droždí
- 20 dkg cukru krystal
- vlažné mléko dle potřeby
- 1 vanilinový cukr
- 20 dkg rozehřátého rostlinného tuku Hera
- 3 žloutky
- citronová kůra
- rozinky
- rum
- mandle
Postup přípravy:
- Mouku dejte do mísy, posypte solí a zamíchejte. Uprostřed udělejte ďolíček, do kterého vložíte rozdrobené droždí. To následně posypte trochou cukru, zalijte vlažným mlékem a počkejte, až vykyne kvásek.
- Jakmile uprostřed vznikne krásný kvásek, přidejte zbylý cukr, vanilinový cukr, rozehřátou vlažnou Heru, žloutky a citronovou kůru. Nakonec přisypte rozinky namočené v rumu a zadělejte těsto, které musí jít tzv. od vařečky i od mísy – nesmí být příliš řídké ani příliš tuhé. Těsto před kynutím poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a dejte do tepla kynout.
- Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na 4 díly. Utvořte bochánky a nechte je na plechu pokrytém pečicím papírem ještě jednou kynout. Před vložením do trouby potřete bochánky vajíčkem, posypte mandlemi a pečte v troubě dozlatova při 180 °C cca 40 minut.
- Před rozkrojením nechte mazanec vystydnout a poté ho uchovávejte pod vlhkou utěrkou, aby zůstal krásně vláčný. Dobrou chuť!
![](/-/media/Project/Upfield/Whitelabels/Pecenijeradost-CZ/Pdf-Logo.png?rev=-1)