use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Velikonoční mazanec: Vláčný a nadýchaný i druhý den

Na žádném stole by o Velikonocích neměl chybět mazanec. Jak ho ale upéct tak, aby nebyl druhý den suchý a tvrdý? Prozradíme vám recept, se kterým velikonoční mazanec zůstane vláčný i další den po upečení.
  • 2 hodiny 20 minut
  • Čas přípravy20 minut
  • 6 porce
recipe image Velikonoční mazanec: Vláčný a nadýchaný i druhý den

Ingredience

Seznam ingrediencí:
  • 1 kg hladké mouky
  • sůl
  • 2 kostky droždí
  • 20 dkg cukru krystal
  • vlažné mléko dle potřeby
  • 1 vanilinový cukr
  • 20 dkg rozehřátého rostlinného tuku Hera
  • 3 žloutky
  • citronová kůra
  • rozinky
  • rum
  • mandle

      Postup přípravy:
      1. Mouku dejte do mísy, posypte solí a zamíchejte. Uprostřed udělejte ďolíček, do kterého vložíte rozdrobené droždí. To následně posypte trochou cukru, zalijte vlažným mlékem a počkejte, až vykyne kvásek.
      2. Jakmile uprostřed vznikne krásný kvásek, přidejte zbylý cukr, vanilinový cukr, rozehřátou vlažnou Heru, žloutky a citronovou kůru. Nakonec přisypte rozinky namočené v rumu a zadělejte těsto, které musí jít tzv. od vařečky i od mísy – nesmí být příliš řídké ani příliš tuhé. Těsto před kynutím poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a dejte do tepla kynout.
      3. Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na 4 díly. Utvořte bochánky a nechte je na plechu pokrytém pečicím papírem ještě jednou kynout. Před vložením do trouby potřete bochánky vajíčkem, posypte mandlemi a pečte v troubě dozlatova při 180 °C cca 40 minut.
      4. Před rozkrojením nechte mazanec vystydnout a poté ho uchovávejte pod vlhkou utěrkou, aby zůstal krásně vláčný. Dobrou chuť!