Velikonoční mazanec: Vláčný a nadýchaný i druhý den
Na žádném stole by o Velikonocích neměl chybět mazanec. Jak ho ale upéct tak, aby nebyl druhý den suchý a tvrdý? Prozradíme vám recept, se kterým velikonoční mazanec zůstane vláčný i další den po upečení.
Čas pečení1 hodiny 0 minut
1 porce

Ingredience
- 1 kg hladké mouky
- Sůl
- 2 kostky droždí
- 20 dkg cukru krystal
- vlažné mléko dle potřeby
- 1 vanilinový cukr
- 20 dkg rozehřátého rostlinného tuku Hera
- 3 žloutky
- citrónová kůra
- rozinky
- rum
- mandle
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
- Mouku dejte do mísy, posypte solí a zamíchejte. Uprostřed udělejte ďolíček, do kterého vložíte rozdrobené droždí. To následně posypte trochou cukru, zalijte vlažným mlékem a počkejte, až vykyne kvásek.
- Jakmile uprostřed vznikne krásný kvásek, přidejte zbylý cukr, vanilinový cukr, rozehřátou vlažnou Heru, žloutky a citrónovou kůru. Nakonec přisypte rozinky namočené v rumu a zadělejte těsto, které musí jít tzv. od vařečky i od mísy – nesmí být příliš řídké ani příliš tuhé. Těsto před kynutím poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a dejte do tepla kynout.
- Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na 4 díly. Utvořte bochánky a nechte je na plechu pokrytém pečicím papírem ještě jednou kynout. Před vložením do trouby potřete bochánky vajíčkem, posypte mandlemi a pečte v troubě dozlatova při 180 °C cca 40 minut.
- Před rozkrojením nechte mazanec vystydnout a poté ho uchovávejte pod vlhkou utěrkou, aby zůstal krásně vláčný. Dobrou chuť!