Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Velikonoční mazanec: Vláčný a nadýchaný i druhý den

Na žádném stole by o Velikonocích neměl chybět mazanec. Jak ho ale upéct tak, aby nebyl druhý den suchý a tvrdý? Prozradíme vám recept, se kterým velikonoční mazanec zůstane vláčný i další den po upečení.
  • Čas pečení1 hodiny 0 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Velikonoční mazanec: Vláčný a nadýchaný i druhý den

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky
  • Sůl
  • 2 kostky droždí
  • 20 dkg cukru krystal
  • vlažné mléko dle potřeby
  • 1 vanilinový cukr
  • 20 dkg rozehřátého rostlinného tuku Hera
  • 3 žloutky
  • citrónová kůra
  • rozinky
  • rum
  • mandle
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Mouku dejte do mísy, posypte solí a zamíchejte. Uprostřed udělejte ďolíček, do kterého vložíte rozdrobené droždí. To následně posypte trochou cukru, zalijte vlažným mlékem a počkejte, až vykyne kvásek.
  2. Jakmile uprostřed vznikne krásný kvásek, přidejte zbylý cukr, vanilinový cukr, rozehřátou vlažnou Heru, žloutky a citrónovou kůru. Nakonec přisypte rozinky namočené v rumu a zadělejte těsto, které musí jít tzv. od vařečky i od mísy – nesmí být příliš řídké ani příliš tuhé. Těsto před kynutím poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a dejte do tepla kynout.
  3. Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na 4 díly. Utvořte bochánky a nechte je na plechu pokrytém pečicím papírem ještě jednou kynout. Před vložením do trouby potřete bochánky vajíčkem, posypte mandlemi a pečte v troubě dozlatova při 180 °C cca 40 minut.
  4. Před rozkrojením nechte mazanec vystydnout a poté ho uchovávejte pod vlhkou utěrkou, aby zůstal krásně vláčný. Dobrou chuť!