Kuřecí koláč se žampiony
Nevíte, jaké pohoštění přichystat pro návštěvu? Vyzkoušejte netradiční slaný koláč s kuřecím masem a žampiony. Hodí se například i na cesty nebo na piknik.
Čas přípravy35 minut
8 porce

Ingredience
TĚSTO
- 150 g Hery máslové
- 120 g hladké mouky
- 3 lžíce ledové vody
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- lžička oregána
NÁPLŇ
- 4 kuřecí prsní řízky
- 70 g slaniny
- 250 g malých žampionů
- 300 ml mléka
- 300 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce Hery máslové
- tymián
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- sýr na posypání
Postup přípravy
- Mouku smíchejte se špetkou soli, moučkového cukru a lžičkou oregána. Přidejte vychladlou Heru, vodu a vypracujte hladké těsto. Z něj poté udělejte bochánek. Těsto rozválejte do kruhu a přeneste do vymazané formy. Několikrát vidličkou, zatěžkejte fazolemi a dejte péct do trouby rozehřáté na 170 °C. Pečte cca 15 minut, dokud není povrch těsta nazlátlý.
- Nyní přichází čas na přípravu masové náplně. Maso nakrájejte na menší kostky, osolte, opepřete a v hluboké pánvi na troše oleje orestujte dozlatova. Asi v polovině restování přidejte na kostičky nakrájenou slaninu, jemně nakrájenou cibuli a na kousky nakrájené houby. Když je základ na náplň osmahnutý, vše z pánve vyndejte a odložte stranou. Ve výpeku rozehřejte Heru máslovou, zaprašte ji hladkou moukou a usmažte bledou jíšku. Vmíchejte tymián, mléko a vývar. Do vzniklého bešamelu vraťte maso s houbami a promíchejte.
- Zvyšte teplotu na 200 °C. Chladnoucí náplň přendejte na předpečené těsto a posypte sýrem. Pečte cca 35 minut, dokud povrch není zlatavý.
