Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Kringel

Kringle vypadá náročně, ale věříme, že ho zvládne i popleta. Je křupavý, voňavý a vynikající – jinak bychom vám recept přece nedávali. ;) Vyzkoušejte tento estonský recept třeba tento víkend.
  • 2 hodiny 25 minut
  • Čas přípravy40 minut
  • 8 porce
recipe image Kringel

Ingredience

Na těsto:
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 600 g hladké mouky
  • 80 g Hery máslové
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička soli
Na skořicovou náplň:
  • 120 g měkké Hery máslové
  • 3 lžičky skořice
  • 200 g krupicového cukru

      Postup přípravy
      1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a lžíci mouky. Kvásek nechte 5–10 minut na teplém místě.  Do mouky vlijte vzešlý kvásek a přidejte zbylé suroviny na těsto. Těsto dejte kynout na teplé místo. Když zdvojnásobí svůj objem, rozdělte jej na 2 poloviny a každý díl rozválejte na co nejtenčí pláty.
      2. Obě těsta potřete připravenou skořicovou náplní, kterou připravíte smícháním uvedených ingrediencí, a zabalte jako roládu. Připravenou roládu po délce rozřízněte a jednotlivé pruhy spleťte do sebe a vytvořte věnec. Věnec dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte jej ještě 20 minut kynout.
      3. Ve vyhřáté troubě na 180 °C pečte cca 15 minut. Poté teplotu snižte na 150 °C a dopékejte ještě cca 30 minut. Hotový Kringel by měl krásně křupat.