Kringel
Kringle vypadá náročně, ale věříme, že ho zvládne i popleta. Je křupavý, voňavý a vynikající – jinak bychom vám recept přece nedávali. ;) Vyzkoušejte tento estonský recept třeba tento víkend.
Čas přípravy40 minut
8 porce

Ingredience
Na těsto:
- 250 ml mléka
- 1 kostka droždí
- 1 lžíce krupicového cukru
- 600 g hladké mouky
- 80 g Hery máslové
- 2 žloutky
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžička soli
Na skořicovou náplň:
- 120 g měkké Hery máslové
- 3 lžičky skořice
- 200 g krupicového cukru
Postup přípravy
- Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a lžíci mouky. Kvásek nechte 5–10 minut na teplém místě. Do mouky vlijte vzešlý kvásek a přidejte zbylé suroviny na těsto. Těsto dejte kynout na teplé místo. Když zdvojnásobí svůj objem, rozdělte jej na 2 poloviny a každý díl rozválejte na co nejtenčí pláty.
- Obě těsta potřete připravenou skořicovou náplní, kterou připravíte smícháním uvedených ingrediencí, a zabalte jako roládu. Připravenou roládu po délce rozřízněte a jednotlivé pruhy spleťte do sebe a vytvořte věnec. Věnec dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte jej ještě 20 minut kynout.
- Ve vyhřáté troubě na 180 °C pečte cca 15 minut. Poté teplotu snižte na 150 °C a dopékejte ještě cca 30 minut. Hotový Kringel by měl krásně křupat.
