use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Kolednice

Znáte kolednice? Tuto staročeskou dobrotu si lidé dříve vychutnávali o Vánocích. Jedná se o kynuté buchty plněné mákem a obalované v javorovém sirupu s rumem a perníkem. Škoda, že vám nemůžeme ukázat, jak krásně voní.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy50 minut
  • 15 porce
recipe image Kolednice

Ingredience

Seznam ingrediencí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1 sáček sušeného droždí (7 g)
  • 2 žloutky
  • 100 g rozpuštěného rostlinného tuku Hera
  • 250 ml mléka
  • hladká mouka na vál
  • Hera na vymaštění pekáčku
Nádivka
  • 150 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • na špičku nože drceného badyánu
  • 200 g mletého máku
  • 120 g rozinek naložených v rumu
  • 100 g strouhaného perníku + trochu na zahuštění
  • 200 ml javorového sirupu
  • 2 lžíce rumu

      Postup přípravy
      1. Mouku prosijeme do zadělávací mísy a promícháme s cukrem, špetkou soli a sušeným droždím. Přidáme žloutky, rozpuštěnou Heru a vlažné mléko. Vypracujeme hladké těsto a v teple ho necháme vykynout.
      2. Mléko svaříme s cukrem a badyánem. Vmícháme mletý mák a rozinky. Nádivku krátce povaříme, zahustíme strouhaným perníkem a odstavíme.
      3. Vykynuté těsto rozválíme na plát a rozdělíme na čtverečky o velikosti asi 5×5 cm. Na každý kousek naneseme trochu náplně a zabalíme ho do buchtičky. Buchtičky rozložíme do vymaštěného pekáče a v troubě při 180 °C pečeme asi 30 minut.
      4. Mezitím rozředíme javorový sirup rumem a nastrouháme perník.
      5. Ještě teplé buchtičky namočíme do sirupu a obalíme je v perníku. Na kovové mřížce je necháme vychladnout.