Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Kolednice

Znáte kolednice? Tuto staročeskou dobrotu si lidé dříve vychutnávali o Vánocích. Jedná se o kynuté buchty plněné mákem a obalované v javorovém sirupu s rumem a perníkem. Škoda, že vám nemůžeme ukázat, jak krásně voní.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy50 minut
  • 15 porce
recipe image Kolednice

Ingredience

Seznam ingrediencí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1 sáček sušeného droždí (7 g)
  • 2 žloutky
  • 100 g rozpuštěného rostlinného tuku Hera
  • 250 ml mléka
  • hladká mouka na vál
  • Hera na vymaštění pekáčku
Nádivka
  • 150 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • na špičku nože drceného badyánu
  • 200 g mletého máku
  • 120 g rozinek naložených v rumu
  • 100 g strouhaného perníku + trochu na zahuštění
  • 200 ml javorového sirupu
  • 2 lžíce rumu

      Postup přípravy
      1. Mouku prosijeme do zadělávací mísy a promícháme s cukrem, špetkou soli a sušeným droždím. Přidáme žloutky, rozpuštěnou Heru a vlažné mléko. Vypracujeme hladké těsto a v teple ho necháme vykynout.
      2. Mléko svaříme s cukrem a badyánem. Vmícháme mletý mák a rozinky. Nádivku krátce povaříme, zahustíme strouhaným perníkem a odstavíme.
      3. Vykynuté těsto rozválíme na plát a rozdělíme na čtverečky o velikosti asi 5×5 cm. Na každý kousek naneseme trochu náplně a zabalíme ho do buchtičky. Buchtičky rozložíme do vymaštěného pekáče a v troubě při 180 °C pečeme asi 30 minut.
      4. Mezitím rozředíme javorový sirup rumem a nastrouháme perník.
      5. Ještě teplé buchtičky namočíme do sirupu a obalíme je v perníku. Na kovové mřížce je necháme vychladnout.