Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Kolednice

  • Čas pečení
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Kolednice

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1 sáček sušeného droždí (7 g)2 žloutky
  • 100 g rozpuštěného rostlinného tuku Hera
  • 250 ml mléka
  • hladká mouka na vál
  • Hera na vymaštění pekáčku
  • 150 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • na špičku nože drceného badyánu
  • 200 g mletého máku
  • 120 g rozinek naložených v rumu
  • perník na zahuštění dle potřeby
  • 200 ml javorového sirupu
  • 2 lžíce rumu
  • 100 g perníku na strouhání
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Mouku prosijeme do zadělávací mísy a promícháme s cukrem, špetkou soli a sušeným droždím. Přidáme žloutky, rozpuštěnou Heru a vlažné mléko. Vypracujeme hladké těsto a v teple ho necháme vykynout.
  2. Mléko svaříme s cukrem a badyánem. Vmícháme mletý mák a rozinky. Nádivku krátce povaříme, zahustíme strouhaným perníkem a odstavíme.
  3. Vykynuté těsto rozválíme na plát a rozdělíme na čtverečky o velikosti asi 5 × 5 cm. Na každý kousek naneseme trochu náplně a zabalíme ho do buchtičky. Buchtičky rozložíme do vymaštěného pekáče a v troubě při 180 °C pečeme asi 30 minut.
  4. Mezitím rozředíme javorový sirup rumem a nastrouháme perník.
  5. Ještě teplé buchtičky namočíme do sirupu a obalíme je v perníku. Na kovové mřížce je necháme vychladnout.