Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Croissant

  • Čas pečení15 minut
  • Čas přípravy
  • 1 porce
recipe image Croissant

Ingredience

  • Na těsto:
  • - 350 ml vlažného mléka
  • - 50 g cukru krystal
  • - 14 g sušeného droždí (2 balíčky)
  • - 600 g hladké mouky
  • - 250 g Hery máslové
  • - ½ lžíce soli
  • - 1 vejce (na potření)
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

  1. Smíchejte mléko s cukrem a droždím a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Hotový kvásek smíchejte s moukou, solí a vypracujte hladké těsto. Těsto přendejte na pomoučený vál a za občasného přisypávání mouky hněťte rukama. Těsto by mělo být hladké a trochu lepivé. Hotové těsto nechte cca 2 hodiny pod utěrkou vykynout.  Mezitím na pečicí papír položte Heru máslovou a přikryjte dalším papírem. Pomocí válečku vytvořte čtverec o rozměrech cca 20 x 20 cm a dejte ho vychladit.
  2. Po uplynulé době těsto rozválejte na pomoučeném vále do tvaru čtverce (30 x 30 cm). Do středu položte čtverec rozválené Hery máslové, položte ho našikmo a okraje těsta přeložte přes Heru máslovou do tvaru obálky – Hera máslová nebude vůbec vidět. A rozválejte do tvaru obdélníku. Obdélník na třikrát poskládejte a následně přeložte na polovinu, vznikne vám krychlička. Těsto zabalte do folie a dejte do lednice vychladit na hodinu. Po hodině těsto opět rozválejte a znova poskládejte a dejte do lednice. Toto opakujte ještě dvakrát.
  3. Jakmile uplyne poslední hodina chlazení, rozdělte těsto na dvě poloviny a každou vyválejte do tvaru úzkého obdélníku. Tyto obdélníky rozkrájejte na dlouhé úzké trojúhelníky. A můžete začít zamotávat. Motejte od širší strany ke špičce. Z této dávky těsta by vám mělo vyjít na cca 20 mini croissantů. Hotové croissanty pokládejte na předem vymazaný plech, zakryjte je a nechte ještě cca hodinu nakynout. Před pečením ještě potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.