Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Croissant

Co si budem povídat, udělat domácí listové těsto není vůbec hračka. Možná to dokonce bude chtít několik pokusů. Ale jakmile se to jednou naučíte, budete snídat domácí croissanty každý víkend.
  • 3 hodiny 20 minut
  • Čas přípravy35 minut
  • 20 porce
recipe image Croissant

Ingredience

Seznam ingrediencí
  • 350 ml vlažného mléka
  • 50 g cukru krystal
  • 14 g sušeného droždí (2 balíčky)
  • 600 g hladké mouky
  • 250 g Hery máslové
  • ½ lžíce soli
  • 1 vejce (na potření)
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Postup přípravy:
  1. Smíchejte mléko s cukrem a droždím a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Hotový kvásek smíchejte s moukou, solí a vypracujte hladké těsto. Těsto přendejte na pomoučený vál a za občasného přisypávání mouky hněťte rukama. Těsto by mělo být hladké a trochu lepivé. Hotové těsto nechte cca 2 hodiny pod utěrkou vykynout.  Mezitím na pečicí papír položte Heru máslovou a přikryjte dalším papírem. Pomocí válečku vytvořte čtverec o rozměrech cca 20 x 20 cm a dejte ho vychladit.
  2. Po uplynulé době těsto rozválejte na pomoučeném vále do tvaru čtverce (30 x 30 cm). Do středu položte čtverec rozválené Hery máslové, položte ho našikmo a okraje těsta přeložte přes Heru máslovou do tvaru obálky – Hera máslová nebude vůbec vidět. A rozválejte do tvaru obdélníku. Obdélník na třikrát poskládejte a následně přeložte na polovinu, vznikne vám krychlička. Těsto zabalte do folie a dejte do lednice vychladit na hodinu. Po hodině těsto opět rozválejte a znova poskládejte a dejte do lednice. Toto opakujte ještě dvakrát.
  3. Jakmile uplyne poslední hodina chlazení, rozdělte těsto na dvě poloviny a každou vyválejte do tvaru úzkého obdélníku. Tyto obdélníky rozkrájejte na dlouhé úzké trojúhelníky. A můžete začít zamotávat. Motejte od širší strany ke špičce. Z této dávky těsta by vám mělo vyjít na cca 20 mini croissantů. Hotové croissanty pokládejte na předem vymazaný plech, zakryjte je a nechte ještě cca hodinu nakynout. Před pečením ještě potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.