use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Copan s tvarohovou a ořechovou nádivkou

Tvarohová nebo ořechová náplň? Nemůžete se rozhodnout? Tak tam dejte obě! A vznikne úžasně voňavý pletenec plný chutí.
  • 2 hodiny 25 minut
  • Čas přípravy1 hodiny
  • 14 porce
recipe image Copan s tvarohovou a ořechovou nádivkou

Ingredience

Těsto
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 500 ml mléka
  • 220 g moučkového cukru
  • 1000 g hladké mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • sůl
  • 4 žloutky
  • 220 g Hery
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání
Ořechová náplň
  • 50 g sušeného mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g strouhaných vlašských ořechů
  • asi 1 lžíce piškotových drobečků na zahuštění
  • 50 g vanilkového cukru
Tvarohová náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 60 g krupicového cukru
  • 50 g vanilkového cukru

      Postup přípravy
      1. Droždí rozdrobíme do misky, rozmícháme je asi se 4 lžícemi vlažného mléka a lžičkou cukru. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
      2. Mouku se zbylým cukrem prosijeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, vanilkový cukr, citronovou kůru, 1 lžičku soli, zbylé vlažné mléko a žloutky. Vše částečně prohněteme a nakonec přilijeme rozpuštěný tuk. Vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.
      3. Mezitím si připravíme náplně (můžeme dát i jen dvojnásobné množství jedné z nich). Ořechová: Ve 100 ml vody rozmícháme sušené mléko s krupicovým cukrem a vše svaříme. Do vařící směsi přisypeme ořechy a za stálého míchání asi 2 minuty povaříme. Necháme zcela vychladnout a podle potřeby zahustíme drcenými piškoty. Nakonec ochutíme vanilkovým cukrem.
      4. Tvarohová: Do misky dáme tvaroh, přidáme vejce, krupicový a vanilkový cukr. Vše utřeme do hladkého krému.
      5. Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly a každý rozválíme na pruh silný asi 3 mm. Jeden plát potřeme tvarohovou náplní a stočíme do rolády. Druhý plát potřeme ořechovou náplní a stejným způsobem svineme. Obě rolády rozpůlíme. Vždy dva prameny (jeden s ořechovou a druhý s tvarohovou náplní) stočíme dohromady. Oba copy položíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 15 minut kynout.
      6. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C nejprve 15 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme ještě asi 30 minut dozlatova. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce a pocukrujeme.