Copan s tvarohovou a ořechovou nádivkou
Tvarohová nebo ořechová náplň? Nemůžete se rozhodnout? Tak tam dejte obě! A vznikne úžasně voňavý pletenec plný chutí.
Čas přípravy1 hodiny
14 porce

Ingredience
Těsto
- 1 kostka droždí (42 g)
- 500 ml mléka
- 220 g moučkového cukru
- 1000 g hladké mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- sůl
- 4 žloutky
- 220 g Hery
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Ořechová náplň
- 50 g sušeného mléka
- 100 g krupicového cukru
- 200 g strouhaných vlašských ořechů
- asi 1 lžíce piškotových drobečků na zahuštění
- 50 g vanilkového cukru
Tvarohová náplň
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 60 g krupicového cukru
- 50 g vanilkového cukru
Postup přípravy
- Droždí rozdrobíme do misky, rozmícháme je asi se 4 lžícemi vlažného mléka a lžičkou cukru. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
- Mouku se zbylým cukrem prosijeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, vanilkový cukr, citronovou kůru, 1 lžičku soli, zbylé vlažné mléko a žloutky. Vše částečně prohněteme a nakonec přilijeme rozpuštěný tuk. Vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.
- Mezitím si připravíme náplně (můžeme dát i jen dvojnásobné množství jedné z nich). Ořechová: Ve 100 ml vody rozmícháme sušené mléko s krupicovým cukrem a vše svaříme. Do vařící směsi přisypeme ořechy a za stálého míchání asi 2 minuty povaříme. Necháme zcela vychladnout a podle potřeby zahustíme drcenými piškoty. Nakonec ochutíme vanilkovým cukrem.
- Tvarohová: Do misky dáme tvaroh, přidáme vejce, krupicový a vanilkový cukr. Vše utřeme do hladkého krému.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly a každý rozválíme na pruh silný asi 3 mm. Jeden plát potřeme tvarohovou náplní a stočíme do rolády. Druhý plát potřeme ořechovou náplní a stejným způsobem svineme. Obě rolády rozpůlíme. Vždy dva prameny (jeden s ořechovou a druhý s tvarohovou náplní) stočíme dohromady. Oba copy položíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 15 minut kynout.
- Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C nejprve 15 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme ještě asi 30 minut dozlatova. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce a pocukrujeme.
