Včelí úly s likérovým krémem
Vůně lineckého, ořechů a likéru, to jsou Vánoce! A to jsou také vynikající včelí úly.
Čas pečení1 hodiny
1 porce

Ingredience
Na linecká kolečka:
- 300 g hladké mouky
- 200 g Hery máslové
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- kůra z 1 citronu
Na ořechovou směs:
- 100 g dětských piškotů
- 80 g namletých vlašských ořechů
- 100 g cukru moučka
- 100 g Hery máslové
- 1–2 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- moučkový cukr na vysypání formiček
Náplň:
- 100 g Hery máslové
- 3 lžíce hustého vaječného likéru
- moučkový cukr podle chuti
- semínka z jednoho vanilkového lusku
Postup přípravy
- Nejprve si upečte podkladová kolečka z klasického lineckého těsta. Ze všech vychlazených surovin vypracujte těsto, které nechejte hodinu až dvě odpočívat v lednici, zabalené v potravinářské fólii.
- Poté těsto vyválejte na pomoučené ploše. Vykrajujte kolečka, hladká nebo ozdobná. Ta vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Bude to trvat 6–10 minut. Záleží na troubě, na velikosti koleček i výšce těsta.
- Velikost koleček zvolte podle velikosti formičky na úlek. Prodávají se různé druhy. Doporučujeme koupit formičku rozevírací.
- Linecká kolečka musí vychladnout, mezitím si připravte směs na ořechové úly. Piškoty rozmixujte nebo rozdrťte válečkem na těsto. Přidejte namleté ořechy a cukr. Pokud máte výkonný mixér s velkou nádobou, můžete piškoty i ořechy rozmixovat společně a potom jen přidat cukr. Vsypejte kakao, měkkou Heru máslovou a rum. Vypracujte pevnou hmotu, která nebude lepit. V případě potřeby přidejte pár rozdrcených piškotů. Tuto hmotu dejte hodně vychladit do lednice, na hodinu až dvě. Bude se vám potom lépe odlepovat od formičky.
- Připravte si také krémovou náplň. Heru máslovou vyšlehejte s vaječným likérem a ochuťte cukrem. Nakonec přidejte semínka vyškrábnutá z jednoho vanilkového lusku. Pořádně rozmíchejte.
- Formičky na úly pořádně vysypejte moučkovým cukrem a vložte do nich kousek ořechové hmoty. Důkladně ji utlačte a prstem vytlačte do středu úlu dírku. Do té naplňte likérový krém, přiklopte lineckým kolečkem a opatrně rozevřete formičku.
- Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Uchovávejte v chladu.
