Valentýnské Tiramisu
Romantika ve dvou s kapkou červeného vína. Přesně takový by měl být svátek zamilovaných a přesně takové je i naše tiramisu. A už nebudeme rušit…
Čas přípravy35 minut
4 porce

Ingredience
Na ovoce:
- 600–700 g směsi lesního ovoce (může být i mražené)
- 4 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 hrnek dezertního červeného vína
Na krém:
- 3 žloutky
- 75 g krystalového cukru
- 55 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 1 lžíce dezertního červeného vína
- 380 g mascarpone
- 360 ml vychlazené Rama Krémová ke šlehání 19%
Na dokončení:
- 36 cukrářských piškotů
- 3 lžíce jemného třtinové cukru na poprášení
- jedlé květy na ozdobu
Postup přípravy
- Nejprve si připravte ovoce. V případě, že používáte čerstvé ovoce, očistěte ho a dejte do keramické mísy. Přidejte cukr (množství upravte podle kyselosti ovoce), citronovou šťávu a dezertní víno. Nechte marinovat alespoň 2 hodiny, nebo ideálně přes noc. Ovoce pustí šťávu, kterou budete potřebovat na navlhčení piškotů.
- Na krém vyšlehejte v nerezové misce žloutky společně s cukrem a Herou a dejte na vodní lázeň. Pokračujte v šlehání zhruba 5 minut, nebo dokud není směs velmi teplá (nesmí být však vařící – vaječná směs nesmí projít varem). Potom přidejte víno a šlehejte ještě další 1 minutu. Odstraňte misku z tepla a prudce ji zchlaďte v ledové vodě. Jakmile je směs studená, zašlehejte mascarpone.
- V další nerezové misce vyšlehejte Ramu dotuha a potom ji lehce přimíchejte do směsi s mascarpone.
- Servírovací mísu vyložte cukrářskými piškoty. Na ně rozprostřete asi 1 směsi marinovaného ovoce společně s asi 1/2 šťávy. Ujistěte se, že je vrstva rovnoměrná a piškoty jsou jemně mokré, nikoliv prosáklé. Pokračujte třetí vrstvou a na ovoce rozprostřete 1/2 připraveného krému. Celý proces skládání ještě jednou opakujte. Dejte do lednice a nechte vychladit alespoň 2 hodiny, nebo přes noc.
- Před podáváním posypte povrch tiramisu třtinovým cukrem a ozdobte jedlými květy.
Tip: pokud chcete, aby mělo tiramisu více vrstev, přizpůsobte tomu servírovací mísu.
