Ořechové rohlíčky
Tyto rohlíčky se vyjímají nejen mezi vánočním cukrovím, ale taky kdykoliv přes rok jako dobrota k čaji. A pokud nemusíte ořechy, nezavírejte tento recept – můžete je nahradit mákem, povidli nebo čímkoliv vás napadne.
Čas přípravy40 minut
32 porce

Ingredience
Na těsto:
- 420 g hladké mouky
- 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 250 ml smetany ke šlehání
- špetka soli
Na náplň:
- 200 g vlašských ořechů
- 150 g moučkového cukru
- 1 bílek
- špetka skořice
- 1 PL rumu
Postup přípravy:
- Do mouky nastrouhejte vychlazenou Heru. Přidejte smetanu a sůl a ručně vypracujte hladké těsto. Těsto bude trochu lepit, ale mouku nepřidávejte. Zabalte těsto do fólie a dejte asi na hodinu do lednice ztuhnout. Mezitím si připravte náplň tak, že smícháte všechny ingredience dohromady.
- Těsto po vyjmutí z lednice rozdělte na čtyři stejné části, každou vyválejte na kruh o průměru cca 30 cm. Následně radýlkem rozkrájejte na osminy. Na vnější stranu vzniklých výsečí naneste lžičku náplně a směrem dovnitř zarolujte ruličku, kterou pak zahněte do podoby rohlíčku.
- Položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C cca 20–25 minut. Hotové rohlíčky pocukrujtea můžete podávat.
- TIP: Místo ořechové náplně můžete rohlíčky plnit povidly, mákem, pudinkem nebo tvarohem.
