Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Ořechové rohlíčky

Tyto rohlíčky se vyjímají nejen mezi vánočním cukrovím, ale taky kdykoliv přes rok jako dobrota k čaji. A pokud nemusíte ořechy, nezavírejte tento recept – můžete je nahradit mákem, povidli nebo čímkoliv vás napadne.
  • 1 hodiny 30 minut
  • Čas přípravy40 minut
  • 32 porce
recipe image Ořechové rohlíčky

Ingredience

Na těsto:
  • 420 g hladké mouky
  • 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli
Na náplň:
  • 200 g vlašských ořechů
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • špetka skořice
  • 1 PL rumu

      Postup přípravy:
      1. Do mouky nastrouhejte vychlazenou Heru. Přidejte smetanu a sůl a ručně vypracujte hladké těsto. Těsto bude trochu lepit, ale mouku nepřidávejte. Zabalte těsto do fólie a dejte asi na hodinu do lednice ztuhnout. Mezitím si připravte náplň tak, že smícháte všechny ingredience dohromady.
      2. Těsto po vyjmutí z lednice rozdělte na čtyři stejné části, každou vyválejte na kruh o průměru cca 30 cm. Následně radýlkem rozkrájejte na osminy. Na vnější stranu vzniklých výsečí naneste lžičku náplně a směrem dovnitř zarolujte ruličku, kterou pak zahněte do podoby rohlíčku.
      3. Položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C cca 20–25 minut. Hotové rohlíčky pocukrujtea můžete podávat.
      4. TIP: Místo ořechové náplně můžete rohlíčky plnit povidly, mákem, pudinkem nebo tvarohem.