Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Marcipánový chlebíček s brusinkami

Není chlebíček jako chlebíček. Ale i tento se hodí na jakoukoliv oslavu, protože je zatraceně dobrý.
  • 1 hodiny 55 minut
  • Čas přípravy25 minut
  • 16 porce
recipe image Marcipánový chlebíček s brusinkami

Ingredience

Chlebíček:
  • 200 g měkké Hery
  • 100 g měkkého marcipánu
  • 150 g jemného cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 čajové lžičky kůry z chemicky neošetřeného pomeranče
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 125 g mouky
  • 125 g kukuřičného škrobu
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 200 g sušených brusinek
  • 1 čajová lžička mouky
  • moučkový cukr na posypání
Sirup:
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 2 polévkové lžíce rumu

      Postup přípravy
      1. V míse utřete margarín do pěny. Nakrájejte marcipán na malé kousky a přidávejte ho postupně do mísy spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, pomerančovou kůrou, vejci a solí. Třete do pěny zhruba 7 minut.
      2. Smíchejte mouku s kukuřičným škrobem a práškem do pečiva a vmíchejte do těsta. Pak smíchejte jednu čajovou lžičku mouky s brusinkami a vmíchejte je do těsta.
      3. Těsto nalijte do vymazané formy na chlebíček o velikosti asi 29 cm.
      4. Pečte zhruba 90 minut v předehřáté troubě při 175 °C. Koláč zakryjte, aby příliš neztmavnul.
      5. Nechte na mírném ohni 4 minuty povařit pomerančovou šťávu s cukrem. Přidejte rum. Horký koláč potřete sirupem. Nechte ho vychladnout a zabalte ho do alobalu. Nechte alespoň den odpočinout.
      6. Posypte chlebíček moučkovým cukrem.