První zmínky o hříšně dobrých cupcakes jsou z roku 1976, kdy je začala v USA péct kuchařka jménem Amelie Simmsová. Dnes už si to dokážeme jen ztěží představit, ale v té době byl recept na cupcakes vskutku revoluční! Proč? Protože jejich příprava ušetřila hospodyňkám opravdu velké množství času, kterého samozřejmě žádná žena neměla nikdy nazbyt.
Do doby, než Amelie upekla první voňavý cupcake, vážily hospodyňky veškeré ingredience s přesností lékárníků. Vážily a odměřovaly je tak pečlivě, jako by na každém zrnku cukru měla stát čest jejich kuchařského umu.
Amelie si ale během chvíle dokázala získat srdce všech! Přišla s receptem, který nebyl založený na vážení surovin, ale ingredience se jednoduše odměřovaly pomocí standardně velkých hrnků. Tak získaly cupcakes svůj název. Stejně dobře kuchařkám ovšem posloužily různé, někdy i bláznivé, nádoby jako konzervy, mističky, hrnečky, kastrůlky apod.
Postupem času se cupcakes rozšířily i do domácností a to pod ne zrovna poetickým názvem „1234 koláčky“ . Jejich recept se totiž skládal z 1 hrnku másla, 2 hrnků cukru, 3 hrnků mouky a 4 vejcí.
S příchodem 21. století už cupcakes v nabídce amerických kaváren a cukráren zdomácněly a jejich chuť začali objevovat lidé po celém světě. Z jednoduchého a rychlého dezertu se záhy stal populární kulinářský trend. Pekárny se předhánění v originálních a nevšedních receptech i zdobení. Zatímco čokoládová a vanilková příchuť zůstávají dlouhodobě oblíbené, nové příchutě, jako je malinová pusinka, limetka či espresso, dobývají svět.
Co je ale na cupcaces nejlepší, je skutečnost, že je zvládnete připravit snadno a rychle doma úplně sama! Sledujte portál pecenijeradost.cz, který vám bude po celý letošní rok přinášet voňavou inspiraci v podobě receptů a tipů, jak s Herou vyladit váš cupcake do opravdového gastronomického zážitku. Uvidíte, že si je v momentě zamilujete i vy!
Přejeme vám dobrou chuť.