Rohlíčky plněné špenátem a sýrem feta
Pokud nejste na sladké, jistě oceníte rohlíčky naslano. A návstěva taky.
Čas přípravy20 minut
6 porce

Ingredience
Těsto
- 270 g mouky + trochu na vál
- ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- 200 g Hery
- 200 g sýru krémového typu
- ½ čajové lžičky soli
Náplň
- 250 g špenátu (čerstvého nebo i rozmrazeného)
- 40 g Hery
- ½ cibule nakrájené najemno
- sůl dle chuti
- 2 stroužky česneku
- pepř dle chuti
- 1 polévková lžíce (15 g) mouky
- 50 ml smetany (3 pol. lžíce)
- 75 g rozmačkaného sýra feta
Na potření
- 1 rozšlehané vejce
- strouhaný parmezán nebo sůl
- Prosejte do mísy mouku a prášek do pečiva, přidejte sůl. Do směsi ručně zapracujte Heru, postupujte co nejrychleji. Přidejte studený krémový sýr a rychle rozmíchejte, aby se suroviny spojily. Rozdělte těsto na dva stejné díly, zabalte do potravinové fólie a nechte nejméně 2 hodiny (ideálně přes noc) v lednici.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Připravte si náplň: V pánvi nechte rozpustit Heru a cibuli opečte se solí tak, aby měla sklovitou konzistenci, přidejte rozdrcený česnek a pepř. Zasypte trochou mouky, zamíchejte, přidejte smetanu a znovu zamíchejte. Přidejte špenát a několik minut povařte. Odstavte a přimíchejte fetu. Nechte vychladnout.
- Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte vychlazené těsto na kolo o průměru 26–28 cm a tloušťce 3–4 mm. Na těsto rozetřete náplň a rozkrájejte na 16 trojúhelníků (jako dort). Zaviňte každý od širšího konce. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte v pokojové teplotě asi 30 minut odležet. Potřete rozšlehaným vejcem, osolte a pečte v předehřáté troubě dozlatova (asi 20–25 minut).
